KAZNA ZA NAMJEŠTANJA

Nogometaši iz afere Offside izbjegli zatvor, ali moraju vratiti sav novac

Vijeće je na sjednici zatvorenoj za javnost prihvatilo sporazum koji su usuglasili s USKOK-om
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Sudsko-nogometna afera Offside završila je kako je i počela - nagodbom. Ovaj put, međutim, bivši trener Dinamova podmlatka Vinko Šaka i Slovenci Admir Suljić i Dino Lalić te igrači Međimurja Mario Darmopil i Daniel Mađarić i menadžer Mario Marenić nisu se međusobno dogovorili, već su sklopili nagodbu s USKOK-om. U ročištu zatvorenom za javnost optužno je vijeće sutkinje Daniele Kustec saslušalo priznanje optužene šestorke i prihvatilo nagodbu.

Prema njoj, Vinko Šaka, Admir Suljić i Dino Lalić moraju solidarno vratiti oko milijun eura novca stečenog lažiranjem utakmica i klađenjem na unaprijed režirane ishode, a dosuđena bezuvjetna godina zatvora upravo im je prošla u pritvoru. Pušteni su na slobodu i pred njima je zadatak skupljanja novca. Igrač Međimurja Mario Darmopil dobio je osam mjeseci zatvora i mora vratiti 20 tisuća eura, a njegov suigrač Danijel Mađerić osuđen je na sedam mjeseci zatvora i mora vratiti 6000 eura. Darmopilov menadžer Mario Marenić prošao je s uvjetnih 14 mjeseci uz rok kušnje od četiri godine, a u proračun mora uplatiti 4500 eura.

Ostalih 15 osumnjičenih iz akcije Offside nisu se nagodili, optužnice su kompletirane i čeka ih kazneni postupak. Krupne ribe akcije Offside tako ostaju na mukama. To su Jasmin Agić, Ivan Banović, Miljenko Bošnjak, Mario Čizmek, Saša Mus, Marko Guja, Antun Pokrajčić, Dario Šušak, pomoćni trener Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak iz NK Croatia Sesvete, Andrija Balajić, Miljenko Mumlek i Zoran Ivančić iz NK Varteksa te Neven Vuljanko i Nikola Melnjak iz NK Međimurja, koji se zbog priznanja i pokajništva brani sa slobode.

Krešimir Krsnik, odvjetnik Admira Suljića, danas je kratko prokomentirao da je nagodba uspjela i da je njagov branjenik već odslužio zatvorsku kaznu dok je bio u pritvoru.

Kako je tekla akcija Offside

U velikoj pršlogodišnjoj akciji USKOK-a i policije u lipnju 2010. uhićena je 21 osoba iz nogometnog miljea. Uglavnom se radilo o nogometašima, trenerima i zaposlenicima klubova za koje se na temelju višemjesečnog tajnog praćenja sumnjalo da se bave namještanjem utakmica. Akcijom je bio zahvaćen i igrač NK Zadra Jakov Surać, no protiv njega nije podignuta optužnica. Preostale uhićenike tereti se za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, davanje i primanje mita te za prijevare i protuzakonita posredovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:00