POTEMKINOVA SELA KOD DUBROVNIKA

Nova afera: HEP gradi nepotrebne trafostanice od pola milijarde kn!

ZAGREB - Možeš ti pohapsiti pola direktora, ali HEP i dalje funkcionira uz rastrošnost i tešku nekompetenciju. I nova Uprava na čelu s Leom Begovićem nastavlja s naslijeđenim projektom gradnje dvije trafostanice na dubrovačkom području, TS Plat i TS Srđ, u koje namjerava utući najmanje 560 milijuna kuna, iako ti objekti nemaju ekonomsku i tehničku opravdanost!

Sredinom prosinca 2009. u glavnoj dubrovačkoj trafostanici Komolac izbio je požar , pa je jug Hrvatske nekoliko dana ostao bez struje, što se nije dogodilo od Domovinskog rata. Svjesna ozbiljnosti situacije, premijerka Jadranka Kosor je rješavanje opskrbe Dubrovnika strujom odmah proglasila HEP-ovim prioritetom.

Ideja Dubravke Šuice

Dubravka Šuica, bivša HDZ-ova gradonačelnica i saborska zastupnica, u siječnju 2010. uspjela je dobiti načelni pristanak za forsiranu gradnju novih trafostanica, navodno nužnih za pouzdanu opskrbu Dubrovnika i okolice strujom.

Na žalost, premijerka nije bilo objektivno informirana: stručnjaci ukazuju da je za sigurnost napajanja Dubrovnika električnom energijom u duljem razdoblju dovoljna investicija od 60 do 70 milijuna kuna, u što bi bili uključeni sanacija postojeće trafostanice Komolac, dodatni visokonaponski kabeli te nova trafostanica na Lapadu.

Olako se razbacujući državnim novcem, rukovodstvo HEP-a izvadilo je iz ladice stari projekt koji im je tu ostavio bivši direktor Ivan Mravak, a koji uključuje gradnju tih dviju novih trafostanica u vrijednosti od 560 milijuna kuna, što znači da namjeravaju u vjetar baciti najmanje pola milijarde kuna!

Napuhana cijena

Premijerka Kosor lanjskog je prosinca svečano označila početak radova na trafostanici Plat čija je predračunska vrijednost 356 milijuna kuna. Međutim, nezavisni stručnjaci smatraju da je ta cijena napuhana te ne bi smjela biti veća od 200 milijuna kuna. S obzirom na to da TS Plat gradi konzorcij Dalekovod-Končar KET, koji ni u prijašnjim poslovima s državom nije bio cjenovno umjeren, svakako bi, u svjetlu velikog broja afera, bilo upitno da vjerodostojnost troškovnika još jednom provjere mjerodavni stručnjaci, umjesto da to poslije obavlja forenzički odjel USKOK-a.

Trafostanica Plat daleko nadmašuje trenutačne potrebe, a sadašnje opterećenje Dubrovnika od 60 MW zadovoljavaju postojeća mreža, jedan agregat HE Dubrovnik od 100 MW i visokonaponski vodovi od 110 kV iz tri smjera (prema HE Dubrovnik, odnosno TS Ston i TS Trebinje, što je pravac za uvoz struje).

Izolirani otok

Gradnja trafostanice Plat opravdava se dugoročnim potrebama prijenosa energije iz dviju budućih hidroelektrana. Prva je HE Ombla, snage 68 MW i predračunske vrijednosti 125 milijuna eura, koja još nema projektnu dokumentaciju pa je rok za gradnju najmanje pet do šest godina (primjerice, HE Lešće, mnogo jednostavniji projekt, građen je šest godina). Na tom je području planirana i dogradnja dva generatora od po 150 MW u HE Dubrovnik 2. Međutim, riječ je o projektu koji koristi vodni potencijal Republike Srpske, pa izvjesnost realizacije nije kraća od deset godina.

TS Plat moći će koristiti tek nakon povezivanja vodom od 220 kV na buduću magistralnu TS Zagvozd, ali taj vod i trafostanica nisu ni u srednjoročnim planovima. Dakle, izvjesno je da će skupa trafostanica Plat biti izoliran otok u elektroenergetskom sustavu dugi niz godina tijekom kojih će preusmjeravati energiju u susjedne države, izvoznice struje, što svakako nije naš gospodarski interes jer se tu neće moći postići dobre cijene.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:48