'NAŠA STVAR'

NOVA AFERA LOKALNOG MOĆNIKA Čim se domogao vlasti povukao tužbu općine protiv vlastitog oca

Slučaj općine Sućuraj i norveških investitora postao je poznat kao prijevara iz udžbenika hrvatske lokalne samouprave
 Ivo Ravlic / CROPIX

"Praznik je prošao, a meni se još uvijek nitko iz Zagreba nije javio. Umjesto da netko iz Vlade odgovori na moj dopis, u kojem pozivam sve zainteresirane strane na žurni sastanak na kojemu bismo riješili sve probleme, dobio sam muk i medijsko crnjenje kao da sam najveći državni neprijatelj", govori Ivan Slavić, načelnik Općine Sućuraj i glavni akter afere koja je iz lokalnih okvira preko noći dobila nacionalni predznak, kako piše Slobodna Dalmacija .

Riječ je o turističkoj zoni u hvarskim uvalama Perna i Vinogradine i zemljištu koje su naumili kupiti Norvežani iz tvrtke “Prima Property Kroatia Nekretnine”. Godinama već Norvežani javno grintaju kako ih općinari koče na svakom koraku, a kada se lani, evo će tome točno godinu dana, u Sućurju promijenila vlast, pa kada je nezavisnog načelnika Ivana Vitalija zamijenio HDZ-ovac Ivan Slavić, koji je kao oporbenjak otvoreno zagovarao norvešku stranu, činilo se kako će se investicija teška oko 270.000.000 eura napokon zakotrljati.

Uključile se vlade dviju zemalja

No, pravi problemi za Norvežane tek su tada počeli. Prvo je otkriveno kako im je Općina svojevremeno prodala državno (čitaj: tuđe) zemljište, da bi početkom ove godine i nova lokalna vlast ušla u otvoreni sukob s investitorima iz Osla. Izmjenama i dopunama Prostornoga plana navodno planiraju promijeniti granice građevinskog područja, pa tako prisiliti “PPK Nekretnine” da neplanirano kupe još 30.000 kvadrata, a zatražili su, pod prijetnjom tužbe, da im se isplati i dodatnih 200.000 eura za onu zemlju koja je nacionalno postala poznata kao prijevara iz udžbenika hrvatske lokalne samouprave. Norvežani, naravno, ne ostaju dužni. Ivana Slavića prozivaju za reket, a u priču su uključili i vlade dviju zemalja, pa tako zadnjih dana čitamo i gledamo izjave raznih ministara i ambasadora koji se redom pitaju što se to u Sućurju događa. No, u Sućuraj nitko ne dolazi.

I dok jedna afera još nije ni blizu svome kraju, mi ćemo vas danas, ne odlazeći iz Sućurja i ne mičući se od načelnika Ivana Slavića, uvesti u novu.

Kada su Norvežani odlučili uložiti novac u Sućuraj, mještani su počeli “čistiti” parcele i tražiti vlasničke listove. A kako su brojne čestice u jugoslavensko doba “same od sebe” prešle iz privatnog u društveno vlasništvo, tako su mnogi Sućurjani tužili Općinu kako bi ostvarili pravo na povrat svoje imovine. I Općina im uglavnom nije pravila probleme.

Načelnik Vitali odlučio je biti pasivan, te omogućiti sumještanima da što prije dođu do svojeg vlasništva, odnosno do nekretnina koje će prodati strancima i tako brzo i dobro zaraditi. Nije se, dakle, žalio. Ipak, u nekoliko slučajeva napravio je iznimku, te je na starigradskom Općinskom sudu uložio primjedbu na tužbu. Žalio se.

Sud je, međutim, te žalbe odbio, pa presudio u korist Sućurjana, da bi se Vitali, ne mireći se s porazom, obratio višoj instanciji. Žalio se Županijskome sudu, ali, zanimljivo, samo u jednom predmetu. U kojemu je s druge strane bio Dinko Slavić. Otac tadašnjega najglasnijeg oporbenjaka i današnjega načelnika Ivana Slavića.

Ukratko: Općina je popustila u svim predmetima i dopustila Sućurjanima da vrate didovinu, samo je Dinku Slaviću pravila probleme. Razlozi su, malo tko je u Sućurju u to sumnjao, bili političke prirode, no jednako tako malo tko opravdava potez koji je Ivan Slavić napravio čim je došao na vlast lanjskoga lipnja.

Slavić je, naime, u ime Općine povukao žalbu sa Županijskoga suda. I u tom činu ni danas ne vidi ništa sporno, a kamoli sukob interesa.

- Ne znam kako bih mogao biti u sukobu interesa kada sam postupio u skladu s odlukom Općinskoga vijeća. Moj otac je, uostalom, samo suvlasnik na nekretnini u zoni o kojoj se govori, pa ne vidim zašto ne bi imao prava kao svi ostali mještani - napominje Slavić.

Ipak, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju priznaje da je odluku o povlačenju žalbe na Županijskome sudu osobno potpisao.

- Učinio sam to prema zakonu i ne vidim gdje je tu problem.

Ne vidite mogući sukob interesa?

- Glupost je pričati o sukobu interesa kad sam postupio prema naputku Općinskoga vijeća i sukladno svim zakonima i propisima.

Postoji li odluka Općinskoga vijeća na koju se pozivate?

- Postoji. Odluku o postupanju i odustanak od žalbe pripremila je naša pravna služba, a ja sam je samo kao načelnik potpisao. A isti dan sam potpisao i za gospodina Josipa Vuljana.

Koliko četvornih metara zemljišta vaš otac ima u zoni koja zanima Norvežane?

- Oko 2000 kvadrata. A volio bih i da napišete kako ja u cijelome Sućurju nemam ništa nego 459 kvadrata vinograda koji mi je pokojni dida ostavio, dok moja obitelj ima dosta parcela poviše Turističke zone, koje nikad nisu bila obuhvaćene izmjenama i dopunama Prostornoga plana.

Smiješi im se 170.000 eura

U reportaži koju je Hrvatska televizija sa Sućurja objavila nakon tekstova u Slobodnoj Dalmaciji kao zabrinuti mještanin pojavio se Dinko Slavić. Dakle, načelnikov otac. Gospodin Slavić se tom prigodom požalio kako mu Norvežani još nisu platili ni lipe iako je njegova zemlja ‘čista’. Norvežani, pak, tvrde kako to nije istina i kako Dinko Slavić još uvijek nije dobio vlasnički list kojim bi dokazao vlasništvo nad zemljom. Na primjedbu njegova sina, načelnika Ivana, kako je riječ o samo 2000 kvadrata, odgovaraju kako se radi o nešto manje od 3000 četvornih metara za koje će Dinko Slavić, ukoliko ishodi vlasnički list, a ‘PPK Nekretnine’ ostanu u poslu, dobiti oko 170.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35