ISTRAGA OTKRIVA 6 ISKAZA I 6 RAZLIČITIH VERZIJA

NOVA AFERA: Nestala su još 2 milijuna eura. Negdje na putu od Danka Končara do HDZ-a

U HDZ-u tvrde da nikada nisu primili novac Danka Končara. Križaljku iskaza o primopredaji milijuna morat će razmrsiti USKOK-ovi istražitelji
 Cropix

ZAGREB - Dosadašnje istrage o punjenju i trošenju novca iz crne blagajne HDZ-a otkrile su da su se ta sredstva rasipala bez ikakve kontrole te da su se djelomice koristila za pokrivanje kojekakvih stranačkih operacija, ali su se njima obilato punili džepovi pojedinaca.

Istražitelji USKOK-a otkrili su također da je nerijetko jedna svota donirana HDZ-u, a da je druga, dakako, uvijek znatno manja, dolazila u središnjicu HDZ-a. S time, sumnjaju istražitelji, da je i ta umanjena cifra bila dodatno „ocarinjena“ i u središnjici HDZ-a od svih onih koji su vodili ili su bili povezani sa stranačkim crnim fondom. Oni koji su darovali novac obično ga nisu sami donosili, nego su tu misiju povjeravali nekome drugome.

Nije bilo potvrda

No, nisu mogli, dakako, nazvati Sanadera ili Barišića i provjeriti koliko je zapravo njihovog novca sjelo u stranačku blagajnu, pa su to kuriri očito nerijetko iskoristili kako bi popravili svoje financijsko stanje. A kako je sve to bilo moguće objasnio je u svom iskazu glavni rizničar stranke Mladen Barišić, kojega je potvrdila i blagajnica HDZ-a Branka Pavošević. Barišić je, naime, kazao istražiteljima da su novac koji je stizao u stranku, obično brojili Branka Pavošević i njegova tajnica, da su ga potom spremali u blagajnu, ali da su nikada nisu izdavali potvrdu onomu koji je uplatio novac, da nisu napravili zapisnik o primopredaji te da niti su vodili službenu i preciznu knjigu blagajne pa se nikada zapravo nije moglo utvrditi koliko je zapravo novaca u sefu. A to znači, ako je netko i uzeo novac iz blagajne, to se nikako nije moglo primijetiti.

Na koje se sve načine zlorabilo postojanje HDZ-ovog crnog fonda najbolje ilustrira priča koju je započeo predsjednik braniteljske udruge Zavjet Ninoslav Mogorović. On je ujesen ove godine podnio kaznenu prijavu u kojoj je optužio poduzetnika Danka Končara da je podmitio bivšeg premijera Ivu sanadera i njegovog rizničara Mladena Barišića s gotovinom od 2 milijuna eura . Nakon što je pokrenuta istraga utvrđeno je da je cijeli slučaj puno kompliciraniji i kompleksniji negoli su to istražitelji uopće mogli i pretpostaviti.

Poduzetnik Danko Končar ispričao im je kako je on doista isplatio dva milijuna eura partnerima Dragi Radoloviću i Vinki Centinski, ali sa zadaćom da ih iskoriste za pokretanje jednog velikog projekta u Istri. Kada je vidio da se projekt ne miče s mjesta zatražio je objašnjenje, a Radolović i Cetinski mu odgovorili da su taj novac uplatili HDZ-u kako bi im pogodovao pri pokretanju tog projekta.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:33