FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

NOVA AFERA U INSTITUCIJI KOJOM UPRAVLJA HNS-ovac, A KOJA JE VEĆ U FOKUSU ZBOG ZAPOŠLJAVANJA STRANAČKIH KADROVA Smanjili su uvjete za nove šefove...

Dubravko Ponoš
 Goran Mehkek / CROPIX

Tjedan dana nakon što je Jutarnji list razotkrio kako je na posljednjih nekoliko javno objavljenih natječaja u Fondu za zaštitu okoliša, kojim upravlja HNS-ovac Dubravko Ponoš, zaposlena cijela sila njegovih stranačkih kolega, do medija dopire sve više dokaza o načinu kako se kadrovira u ovoj državnoj instituciji.

Naime, Jutarnji list u posjedu je preslike dokumenta koji je, između ostaloga, rukovoditeljima Fonda omogućio da na brojna rukovodeća mjesta u Fondu zaposle kandidate s nešto slabijim referencama, poglavito u smislu godina iskustva koje su dolaskom direktora Ponoša, čini se, postale manje bitan faktor kod zapošljavanja.

Paradoksi

Konkretno, u ožujku 2018. godine donesen je prijedlog Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u ovoj instituciji, a kojima je predloženo da se za pojedina rukovodeća mjesta u Fondu značajno smanji uvjet potrebnih godina prethodnog iskustva, što je u pojedinim slučajevima dovelo i do paradoksalnih situacija.

Prijedlogom Pravilnika o izmjeni i dopuni Pravilnika o sistematizaciji tako su godine iskustva na odgovornim poslovima potrebne za rukovodeće mjesto voditelja samostalne službe s osam smanjene na njih samo šest, a za poziciju voditelja službe odlučeno je da će se budućim natječajima tražiti četiri godine radnog iskustva, umjesto šest, koliko je vrijedilo dotad.

Najzanimljivija promjena dogodila se za radno mjesto voditelja odjela za koje je neizmijenjenim pravilnikom bilo propisano da kandidat mora imati šest godina radnog iskustva.

Izmjenama tog dokumenta broj potrebnih godina smanjen je za duplo, dakle na tri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, što je dovelo do situacije u kojoj su pojedini rukovoditelji mogli imati manje iskustva od zaposlenika kojima upravljaju.

Primanje u službu

Konkretno, izmjenama pravilnika došlo se do toga da voditelji odjela trebaju imati godinu dana iskustva manje od, primjerice, viših samostalnih pravnika, viših samostalnih ekonomista ili viših samostalnih inženjera u njihovim službama u Fondu koji svi redom, prema tom istom pravilniku, za primanje u službu moraju imati minimalno četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima.

Kako stoji u obrazloženju izmjena Pravilnika koje potpisuje direktor Ponoš, namjera izmjena bila je korigirati potrebne uvjete za rad na radnim mjestima voditelja samostalne službe, voditelja službe, voditelja odjela i voditelja projekta, s ciljem pružanja prilike mladim osobama koje imaju stručne radne i organizacijske sposobnosti, kako bi pronašle svoje mjesto u Fondu.

Slično iz Fonda pojašnjavaju i u službenom odgovoru na naš upit.

“Ističemo kako se u rang rukovodećih mjesta u Fondu ubrajaju načelnici sektora te se za obavljanje poslova na tom radnom mjestu traži 10 godina radnog iskustva u struci. Za niže rangirane funkcije, primjerice voditelja Samostalne službe traženo je barem 6 godina rada u struci, dok je za voditelja Službe uvjet barem 4 godine iskustva. Cilj ovih izmjena je bio pružiti mogućnost samostalnog rukovođenja projektima ili manjim ustrojstvenim jedinicama i mlađim osobama s odgovarajućim stručnim potencijalom. Držimo da su navedeni uvjeti dostatni i odgovaraju kompleksnosti zadataka i odgovornosti koju pojedine funkcije podrazumijevaju, a u skladu su i s uvjetima koje imaju druga tijela u javnom sektoru”, pojašnjavaju iz Fonda.

Upravni nadzor

U međuvremenu, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetske učinkovitosti još jednom su nam potvrdili da će zbog medijskih napisa o stranačkom zapošljavanju u Fondu ovih dana pokrenuti upravni nadzor, a praksu stranačkog zapošljavanja prošlog je tjedna bio kritizirao i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Podsjetimo, Jutarnji list prvo je otkrio da je na posljednjem javnom natječaju u drugi krug natječaja prošlo čak petero HNS-ovaca, a nakon toga uslijedili su i brojni primjeri baš zaposlenih stranačkih kadrova.

Između ostaloga, u razdoblju od ožujka do srpnja u Fondu je zaposleno devetero članova HNS-a i jedna supruga lokalnog HNS-ova načelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:42