JOŠ JEDAN TERET

Nova afera u Pleteru: Direktorica optužena za mobbing nad bivšom snahom Lovrić Merzel

"Vesna Stajčić zaposlena je natječajem, i to prije optužnice", kažu u Pleteru, prije kojeg je radila u Zavodu za prostorno uređenje
Vesna Stajčić (u krugu)
 Ronald Goršić/Cropix, DUZS

Željko Goršić, nekadašnji državni tajnik u MORH-u, nije jedini opterećen aferama a da je zaposlen u TD Pleter - usluge d.o.o.

Na puno višoj poziciji od njegove, na mjestu direktorice Sektora upravljanja i održavanja je dipl. ing. arh. Vesna Stajčić, kako stoji i na službenoj stranici Pletera, a protiv koje je sisački Općinski sud u listopadu prošle godine potvrdio optužnicu zbog kaznenog djela protiv radnih odnosa i socijalnog osiguranja - zlostavljanja na radu, kolokvijalno zbog mobbinga dok je bila na čelu Zavoda za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije.

Policija na terenu

Za navedeno kazneno djelo, ako joj se dokaže krivnja, može se izreći do dvije godine zatvora. Optužnica je podnesena nakon istrage koju je provelo sisačko Općinsko državno odvjetništvo. Protiv nje je prijavu podnijela Ana Lovrić, bivša snaha Marine Lovrić Merzel, bivše županice, zbog nasrtaja. Intervenirala je i policija i napravila i službeni zapisnik o događaju. Ubrzo nakon toga su isplivali i detalji o zlostavljanju na radnome mjestu spomenute djelatnice.

"Ovim putem možemo potvrditi da je gospođa Vesna Stajčić zaposlenik TD Pleter - usluge d.o.o. svojom kvalifikacijom zadovoljila je uvjete natječaja te je na istom odabrana. Javni natječaj proveden je prije postavljanja optužnice te nismo imali saznanja o istome. Sukladno odredbama GDPR-a nismo u mogućnosti ustupiti vam podatke, ali možemo potvrditi kako visina njezine plaće iznosi jednako kao i svim zaposlenicima na toj poziciji", odgovorili su u petak poslijepodne iz Pletera na naš upit o okolnostima zapošljavanja bivše ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije. Na naš upit je li predsjedniku Uprave, umirovljenom generalu Marijanu Marekoviću i savjetniku predsjednika Milanovića poznato da je protiv Vesne Stajčić podnesena optužnica, je li V. Stajčić priložila životopis prilikom zapošljavanja, nisu nam odgovorili.

Vesna Stajčić je kao i Goršić neko vrijeme radila i u MORH-u, u Upravi za graditeljstvo u koju je došla iz Ministarstva prostornog uređenja prije više od 20 godina. Nakon MORH-a prešla je u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje dok je na njezinu čelu bio sadašnji čelnik Civilne zaštite Damir Trut, gdje je bila šefica općih poslova. Bilo je to u drugoj polovici 2000-ih, a bila je odgovorna za opće i računovodstvene poslove.

Nakon što je otišla iz DUZS-a, na mjesto ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje Sisačko-moslavačke županije došla je u travnju 2015. godine. Prema pisanju medija, iako je na natječaju pod svoj okvirni program rada ustanove za četverogodišnje razdoblje, što je bio uvjet, predala uvelike prepisan program rada Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko-zagorske županije, izabrana je na to mjesto. Naime, u njezinu je prijedlogu programa rada čak i pisalo "Program rada Zavoda stupa na snagu nakon dobivene suglasnosti župana Krapinsko-zagorske županije". Njezino imenovanje potpisao je župan Ivo Žinić nakon što je Upravno vijeće ustanove njezinu kandidaturu ocijenilo najboljom od šest prispjelih. Tu funkciju iznenada je napustila u studenome 2017. godine, kada se i dogodio slučaj koji je rezultirao optužnicom koju je potvrdio i sud.

U Županiji nikad nisu potvrdili događaj, istaknuvši samo kako je Vesna Stajčić dobila sporazumni raskid radnog odnosa te da joj je mandat prestao 15. studenoga 2017. godine. Okolnosti raskida radnog odnosa s Vesnom Stajčić bile su i predmet upita Karmele Gajdek, županijske vijećnice iz redova SDP-a, na aktualnom satu 4. sjednice županijske skupštine sisačko-moslavačke županije održane 23. studenoga 2017. godine. Na njezin upit je li točno da je V. Stajčić kao ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje dobila otkaz, župan Ivo Žinić je odgovorio:

Odlazak iz Zavoda

"Vesna Stajčić je dobila sporazumni raskid radnog odnosa. Od 15. studenoga njoj je prestao mandat, imenovana je obnašateljica dužnosti i Zavod normalno funkcionira".

Kad je točno došla u Pleter, iz te nam tvrtke nisu željeli odgovoriti, ali tvrde da o optužnici nisu ništa znali i da je Vesna Stajčić ispunila sve uvjete natječaja za direktorsko mjesto. Pokušali smo u petak stupiti i u kontakt s njom, ali na molbu da nas spoji s gospođom Stajčić osoba koja nam se javila u Pleteru rekla je da su zaprimili naš mail i da će nam poslati odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. siječanj 2023 17:20