IPSOSOVO ISTRAŽIVANJE

Nova anketa otkrila zašto se Hrvati ne žele cijepiti: Evo kome više vjeruju mladi, a kome stariji građani

Zaštita vlastitog zdravlja bila je najveći razlog za prihvaćanje cjepiva
Cijepljenje, Ilustracija
 Goran Sebelic/Cropix

Agencija IPSOS provela je za Dnevnik Nove TV istraživanje o cijepljenju, a anketa, među ostalim, daje odgovor na pitanjime o razlozima građana prilikom odbijanja cjepiva

Istraživanje dolazi usred sve većeg opadanja interesa građana za cijepljenje. Jednu dozu cjepiva primilo je više od pola populacije, a najveći postotak odnosi se na građane starije od 60 godine (60%). Najveći udio među necijepljenima je među mlađima od 29 godina (70%).

Razlozi cijepljenja

Na pitanje što je razlog zbog kojeg su se cijepili, anketirani su odgovarali sljedeće - najveći razlog bila je briga za vlastito zdravlje, zaštita drugih je presudila kod 44% ispitanika, sloboda kretanja i druženje kod 37% građana, povratak normalnom životu kod 36%, dok je priroda posla uvjetovala 18% ispitanika.

Starijima je pak motiv bila zaštita vlastitog zdravlja, dok mlađi od 29 najčešće navode slobodu kretanja i druženja. Što brži povratak u normalu najviše priželjkuju građani srednje dobi, kao što je njih najviše među ispitanicima koji su se cijepili zbog prirode posla.

Odbijanje cjepiva

Što se tiče odbijanja cjepiva, 28% građana navelo je strah od neistraženih nuspojava i posljedice kao razlog, njih 23% ne želi nametanje nečeg, 21% se boje poznatih nuspojava, dok njih 18% cjepivo odbija zbog manjka vjere u farmaceutsku industriju.

Kod mlađih osoba postojan je strah da ih cjepivo neće zaštiti, kao što vjeruju da bi moglo utjecati na njihovo reproduktivno zdravlje.

Poticaj za cijepljenje

Čak 40% ispitanika smatra da ne postoji ništa što bi promijenilo njihovo mišljenje. Ostale bi najviše na cijepljenje mogla preobratiti objava dodatnih istraživanja o neštetnim osobinama cjepiva. Zbog uvjetovanja na poslu, cijepilo bi se 17% građana, dok bi 11% svoje mišljenje izmijenilo na utjecaj obitelji i prijatelja. Novčana nagrada bi bila poticaj za 8% građana što ne bi vrijedilo za starije od 60 godina, a 7% ispitanih cijepilo bi se zbog posla ili putovanja, mahom mladi.

Izvor informacija o cjepivu

Što se tiče vjerodostojnosti izvora informacija i koga najviše prate po tom pitanju, mladi odgovaraju kako su im ljudi iz socijalnog okruženja i farmaceutska industrija najvjerodostojniji, dok stariji najviše vjeruju Stožeru, kaže istraživanje koje je objavio Dnevnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58