POTPORE

Nova demografska mjera: Osijek sufinancira mlade obitelji za medicinski potpomognutu oplodnju

Mjera se odnosi i na bračne i na izvanbračne parove, koji će moći ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja
Žana Gamoš
 Ivan Peric/Cropix

Financijska potpora mladim obiteljima za medicinski potpomognutu oplodnju, nova je demografska mjera koju je ove godine pokrenuo Grad Osijek, inače prvi u Hrvatskoj s takvom mjerom, za koju je u proračunu osigurano 500.000 kuna. Mjera se odnosi i na bračne i na izvanbračne parove, koji će u tekućoj godini moći ostvariti pravo na sufinanciranje troškova za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje.

– Želimo Osječankama i Osječanima koji na svom putu do ostvarenja roditeljstva prolaze kroz postupke pomognute oplodnje reći da smo tu, da razumijemo želju za roditeljstvom i da želimo pomoći. Prvi smo grad koji je učinio iskorak s ovom konkretnom demografskom mjerom i vjerujemo da ćemo potaknuti i druge gradove u Hrvatskoj da krenu ovim putem – izjavila je zamjenica Gamoš.

Troškovi će se sufinancirati za postupke koji se provode u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama. Ukoliko je riječ o ustanovi s područja Osijeka, obitelj će dobiti potporu u iznosu od 60 posto ukupnih troškova, a najviše s 9000 kuna. Osim toga, u iznosu od 50 posto ukupnih troškova a najviše sa 7500 kuna sufinancirat će i troškove medicinski pomognute oplodnje koja je provedena u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi na području Republike Hrvatske, ali i u inozemstvu, za zdravstvenu uslugu koja se ne nudi u Hrvatskoj. Mjeru je podržao i KBC Osijek, u čije je ime predstojnica Klinike za ginekologiju i opstetriciju doc. dr. sc. Andrijana Müller istaknula kako je Klinika prirodni saveznik u provedbi ove mjere.

– Prošle godine smo konačno zabilježili porast broja novorođene djece i uspjeli zaustaviti trend pada novorođenih u Osijeku, tako da u odnosu na 2019. godinu bilježimo 70 poroda više. Velik broj njih ostvarilo je roditeljstvo uz pomoć umjetne oplodnje – kazala je dr. Müller te dodala kako je Grad Osijek u više navrata surađivao s Klinikom, a sada i donirao 200.000 kuna za kupovinu ultrazvučnog aparata. Voditelj Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju prof. dr. sc. Siniša Šijanović podsjetio je kako Zavod više od 20 godina obavlja medicinski pomognutu oplodnju te kako su unazad pet godina uložili 5 milijuna kuna u ljudstvo i opremu, u čemu je pomogao i Grad Osijek.

– Rezultat toga je povećani broj postupaka medicinski pomognute oplodnje. Uspješnost po svježem embrio transferu je 31 posto, a po odmrznutom embrio transferu 50 posto. To znači da smo za nijansu bolji od hrvatskog prosjeka – rekao je dr. Šijanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:46