HRVATSKA KUĆA

Nova dotacija hrvatske vlade presudna za institucionalno jačanje Hrvata u Srbiji

Ovaj kapitalni projekt hrvatske zajednice u Srbiji, prvi je koji sa značajnim iznosom u cijelosti financira vlada Republike Hrvatske
Jasna Vojnić
 Goran Mehkek/Cropix

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić ocijenila u srijedu da će nova dotacija vlade Hrvatske za nastavak gradnje Hrvatske kuće u Subotici presudno djelovati na institucionalno jačanje hrvatske manjine u Srbiji.

„Institucionalno snaženje temelj je njihova opstanka, i zato je izgradnja jednog reprezentativnog prostora, u kojemu će sjedište imati tri institucije, od iznimnog značaja za Hrvate u Srbiji“, izjavila je Jasna Vojnić za program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

Podsjetila je da je uz financijsku potporu Hrvatske kupljena čestica, izrađena projektna dokumentacija i započela prva faza izgradnje Hrvatske kuće nedaleko od središta Subotice.

Novom dotacijom vrijednom dva milijuna kuna, koja je odobrena na sjednici Vlade Hrvatske 22. srpnja, osiguran je nastavak izgradnje i završetak vanjskih radova na objektu.

Jasna Vojnić je istaknula da bi objekt trebao biti pod krovom do kraja godine, te da očekuje da će potpuno izgrađenu i opremljenu Hrvatsku kuću otvoriti premijer Hrvatske Andrej Plenković.

„Ovaj kapitalni projekt hrvatske zajednice u Republici Srbiji, prvi je koji sa značajnim iznosom u cijelosti financira vlada Republike Hrvatske“, navela je ona, i dodala kako izgradnja Hrvatske kuće spada u prioritetne ciljeve HNV-a.

Kamen temeljac budućega sjedišta HNV-a, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ postavili su u travnju 2021. ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman i državni tajnik Zvonko Milas.

Vodstvo hrvatske manjine godinama je pripremalo projekt izgradnje Hrvatske kuće u Subotici kao središta tri profesionalne institucije Hrvata u Srbiji, i za to je tražilo potporu Hrvatske.

Od pomoći koja je odobrena, vrijedne 100.000 eura, HNV je u lipnju 2018. ušao u posjed čestice pored aktualnog sjedišta Vijeća, nedaleko od centra Subotice.

Hrvatska je godinu kasnije odobrila novac i za izradu projekta, a u listopadu 2020. HNV i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske potpisali su ugovor o financijskoj potpori za izgradnju Hrvatske kuće, čemu je također prisustvovao ministar Gordan Grlić Radman.

Jedine tri profesionalne institucije hrvatske zajednice u Srbiji trenutačno rade u starim i neadekvatnim prostorima zbog čega se pristupilo pripremi projekta njihova okupljanja pod „jednim krovom“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:23