UDAR DESNICE NA PLENKOVIĆA

NOVA GLAVOBOLJA ZA PLENKOVIĆA NAKON INTERVJUA PUPOVCA ZA JEDAN PORTAL IZ BiH Braniteljske udruge na nogama zbog spornih izjava

 
Milorad Pupovac i Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

- Tražimo od Vlade da nam kaže podržavaju li oni Milorada Pupovca ili se ograđuju od njegovih posljednjih izjava u kojima je modernu Hrvatsku usporedio s NDH, a braniteljske udruge nazvao glavnim remetilačkim faktorom u Hrvatskoj, pa još kaže i da smo ustašoidni.

Nas zanima je li to stav koalicijske Vlade i parlamentarne većine u kojoj je i stranka SDSS s Pupovcem na čelu - pita Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, koja zajedno s još dvije braniteljske udruge planira sutra održati konferenciju za novinare s koje bi se javno obratili Vladi, pa i ostalim institucijama zbog posljednjih izjava predsjendika SDSS-a Pupovca.

Tražit će, najavljuje Maras, reakciju saborskog Odbora za ratne veterane i Državnog odvjetništva, pa i Ministarstva unutarnjih poslova.

- U tim izjavama ima čak i elemenata kaznenog djela protiv Republike Hrvatske - kaže Maras. Krešimir Maretić, predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, da i taj zbor sudjeluje u organizaciji konferencije za novinare jer na taj način žele izraziti nezadovoljstvo izjavama pojedinih državnih dužnosnika.

Usporedba s NDH

- Reagirat ćemo u vezi s tim što nas uspoređuju s NDH i ustašama.

Iskreno smo nezadovoljni izjavama koje dužnosnici daju u vezi s braniteljskom populacijom stavljajući nas u kontekst Drugog svjetskog rata, a između njega i Domovinskog rata ne mogu se vući nikakve paralele - smatra Maretić iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

Iz Ministarstva branitelja neslužbeno doznajemo kako su upoznati da postoji određeno nezadovoljstvo među braniteljskim udrugama što se tiče posljednjih izjava Milorada Pupovca, ali pokušat će, kažu nam, kroz razgovor s njima doći do nekog rješenja.

Iako se ovih dana mogla čuti spekulacija da će desno krilo HDZ-a, među kojima i braniteljske udruge, zatražiti raskid koalicije sa strankom Milorada Pupovca, to nam jučer nitko nije službeno potvrdio, ali neslužbeno komentiraju da ni to nije isključeno. Naši sugovornici smatraju da je Vlada dovoljno osudila događaj u kafiću nedaleko od Knina, koji i oni osuđuju, ali drže da Vlada ni na koji način nije reagirala, pak, na Pupovčeve izjave o braniteljskoj populaciji.

U Vladi su jučer komentirali izjave Milorada Pupovca.

- Vlada i premijer najoštrije su osudili svaki od sramotnih događaja i kukavičkih napada na pripadnike nacionalnih manjina.

U svim slučajevima policija je brzo intervenirala, a intenzivno se traga i za maskiranim napadačima iz okolice Knina. Radi se o nedjelima koja su nedopustiva u modernoj Hrvatskoj - poručili su iz Vlade.

Dodaju da su sve institucije angažirane na pronalasku počinitelja, no naglašavaju da se tu radi o izoliranim slučajevima.

- Nikako ne pristajemo na tezu da se tu radi o odrazu društvene klime u Hrvatskoj. Bilo kakve usporedbe s NDH su neprimjerene i nedopustive.

S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da bi se trebao suzdržati od riječi koje pridonose društvenoj polarizaciji i podizanju tenzija. To samo daje povoda onima na krajnjem političkom spektru da nastave takvu retoriku, raspiruju tenzije i prikupljaju političke bodove - kazali su u Vladi.

U HDZ-u, pak, dodaju da su i premijer i oni u stranci odmah osudili napade, ali da su željeli postupiti odgovorno i racionalno.

radikalizacija

- Nismo se željeli upuštati u ishitrene reakcije dok policija ne rasvijetli sve okolnosti tih incidenata kako bi se spriječila daljnja radikalizacija i ekscesi koje svojim izjavama potiču neki akteri s političke scene - rekli su u stranci.

U Vladi su na upit o inicijativi iz braniteljskih udruga rekli da će branitelje saslušati, ali da je njihov stav jasan te da su Pupovčeve izjave neprihvatljive.

Jučer je reagirao i HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je u podužoj objavi na svojoj Facebook stranici pozvao Pupovca da se distancira od izjava srpskog predsjednika Aleksandra Vučića. Kovač je naveo da Hrvatska, uzme li se u obzir broj stanovnika i broj evidentiranih slučajeva, spada u kategoriju europskih zemalja s manje zločina iz mržnje.

“U Hrvatskoj je u 2017. godini bilo 25 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje. Svaki zločin iz mržnje je jedan zločin previše. Na tom planu treba jačati sposobnost policije i pravosuđa, ali ponajprije društvenu svijest.

Za usporedbu, u istoj godini je u Slovačkoj bilo 34, u Češkoj 47, u Mađarskoj 233, u Poljskoj 886, u Austriji 302, u Belgiji 875, u Nizozemskoj 3499, u Francuskoj 1505, a u Njemačkoj 7913 evidentiranih slučajeva zločina iz mržnje”, napisao je Kovač i podsjetio da statističke podatke o zločinima iz mržnje u Hrvatskoj prikuplja nadležni Vladin ured, a preko njega i Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi (OESS).

“Ti su podaci, pretpostavljam, poznati i Miloradu Pupovcu, kolegi zastupniku u Hrvatskom saboru, koji obnaša i dužnost predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, ali i člana Parlamentarne skupštine spomenutog OESS-a.

S pravom se, dakle, od kolege zastupnika očekuje da, kada istupa u hrvatskoj i međunarodnoj javnosti, uzme u obzir statističke podatke o zločinima iz mržnje počinjenim u Hrvatskoj i trezveno i objektivno govori o hrvatskoj zbilji.

Nažalost, umjesto toga ovih dana svjedočimo pribjegavanju neodgovornim pretjerivanjima i nevjerojatnom povezivanju NDH s današnjom demokratskom Hrvatskom”, naveo je Kovač i dodao kako u zadnje vrijeme nije primijetio da je “u svjetlu evidentiranih zločina iz mržnje, primjerice netko od istaknutih njemačkih parlamentaraca ustvrdio da društvena klima u današnjoj Njemačkoj podsjeća na Treći Reich, niti od francuskih da ona u Francuskoj podsjeća na Višijski režim”.

distanciranje

“Bilo bi zaista krajnje neodgovorno da kolega zastupnik Pupovac dopusti da njegove izjave o nemilom incidentu kod Knina, koji je za svaku osudu i koji policija temeljito istražuje, služe za širenje netrpeljivosti unutar Hrvatske i prema Hrvatskoj.

Umjesto toga bi mogao iskoristiti povijesnu priliku i javno se nedvosmisleno distancirati od skandalozne i za hrvatsko-srpske odnose vrlo štetne izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojemu je ‘razumljivo’ da se početkom 1990-ih godina ‘najveći dio’ Srba u Hrvatskoj pobunio protiv svoje države.

Općepoznato je danas da je ta oružana pobuna bila u ‘režiji’ velikosrpskog programa Slobodana Miloševića, koji je na svu sreću poražen u Domovinskom ratu.

Bilo bi ljekovito za hrvatsko društvo i za suživot između hrvatske većine i srpske manjine da se gospodin Pupovac, kao zastupnik u Hrvatskom saboru i predstavnik Srba u Hrvatskoj, distancira od neprihvatljivih riječi Aleksandra Vučića”, napisao je Kovač.

Pupovac je, podsjetimo, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba prije par dana kazao da Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo, u čemu, kako je kazao, važnu ulogu imaju pojedini pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:01