SAMO REFORME

NOVA IDEJA BOŽE PETROVA, SVIM ZASTUPNICIMA ŽELI NABAVITI TABLETE! Ranko Ostojić ushićen idejom, Sinčić nije oduševljen: 'Bezvezna potrošnja'

 Hanza Media, Reuters

Ideja predsjednika Sabora Bože Petrova da zastupnicima nabavi tablete i tako godišnje uštedi milijun i pol kuna za troškove printanja izazvala je oprečne stavove.

Petrov je, naime, zaključio da Sabor troši previše novca za pripremu materijala za sjednice - otkrio je da je u zadnjih devet godina na fotokopiranje i angažiranje osoblja potrošeno više od osam milijuna kuna.

Stoga Petrov ima plan modernizirati rad Sabora, i zastupnika i stručnih službi, a obećao je i olakšati rad saborskih novinara.

Na nabavu tableta za zastupnike Sabor, za koje je na sjednici predsjedništva odlučeno da će se raspisati natječaj, namjerava potrošiti do 200.000 kuna, a na softver oko 20.000 kuna.

- Samo na kopiranju moglo bi se uštedjeti i do milijun kuna, procijenio je Petrov, dodavši da službe u Saboru koje su dosad bile zadužene za kopiranje dokumenata i fonograma sjednica ne moraju strahovati od otkaza.

- Sve stručno osoblje može dobiti nove zadatke. Ne treba biti strahovanja, ne radi tu tisuće zaposlenika, a oni koji su zaposleni mogu se puno kvalitetnije iskoristiti umjesto da sjede satima u Saboru i kopiraju dokumente, naglasio je predsjednik Sabora.

SDP-ovac Ranko Ostojić pozdravio je taj plan i rekao da je to njegova ideja odavno. Zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić nije baš oduševljen Petrovljevom inicijativom koju je proglasio "bezveznom potrošnjom".

- Kada se informatizira Sabor neće se događati godišnji troškovi za kopiranje različitih dokumenata u iznosu od preko 2 milijuna kuna. Tu namjeravamo postići racionalizaciju sredstava, usmjeriti sredstva gdje su potrebnija, a osim same uštede mnogo važnije je učinkovitiji sustav u samom Saboru, dodao je.

Petrov je pozvao sve zainteresirane tvrtke da se jave na natječaj koji će biti otvoren osam dana, izrazivši nadu da će cijela prva faza dostave tableta i omogućavanja softvera biti završena do 15. prosinca a da će ih saborski zastupnici početi koristiti već početkom slijedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:45