MARIĆEV BIZNIS

Nova karijera nekad najpopularnijeg Plenkovićevog ministra: ‘Moram nešto raditi...‘

S kim planira poslovati u budućnosti bivši ministar iz Plenkovićeve Vlade nije želio otkriti

Zdravko Marić i Nataša Tramišak

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Bivši ministar financija Zdravko Marić nakon odlaska iz Vlade odlučio je pokrenuti privatni biznis pa je potkraj listopada na zagrebačkom Trgovačkom sudu registrirao tvrtku pod nazivom Marabizz d.o.o., u kojoj je direktor i osnivač. Tu informaciju je objavio tjednik Nacional, i to u kontekstu toga da Marić svoju poslovnu budućnost planira u suradnji s Krešimirom Filipovićem, poduzetnikom koji je sudjelovao u kupovini udjela Fortenove od strane arapskog investitora Saifa Alketbija, no to Marić odlučno demantira.

- Osnovao sam tvrtku jer moram nešto raditi, ali nemam nikakve planove s ruskim ‘igračima‘. Otišao sam iz politike i nemam namjeru komentirati svaki svoj poslovni potez, a ni privatna putovanja s obitelji - izjavio je Marić komentirajući informaciju o putu u Dubai koju također u članku navodi tjednik Nacional. Tvrtku je registrirao na zagrebačkom Jarunu, i to za poslovno savjetovanje. Uplatio je 2,6 tisuća eura temeljnog kapitala, a tvrtka je osnovana 21. listopada prošle godine.

Podsjetimo da je Marić Vladu napustio u srpnju 2022., a uskoro mu istječe prvih šest mjeseci otkako je otišao. Inače, Marića s poduzetnikom Filipovićem povezuje i jedan boravak u hotelima tvrtke Jadranka po povlaštenoj cijeni dok je bio ministar financija, a zbog toga ga je i kaznilo Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Ali Marić tvrdi da nema nikakve planove s ruskim investitorima, a s kim planira poslovati u budućnosti nije nam želio otkriti.

Marić je u Vladu, podsjetimo, došao iz Agrokora, diplomirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. U Ministarstvu financija je počeo raditi 2006. kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija. Od 2012. do 2016. radio je u Agrokoru kao izvršni direktor za strategiju i tržište kapitala. S tog mjesta došao je na poziciju nestranačkog ministra financija u Vladi premijera Andreja Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. siječanj 2023 19:54