DIVLJANJE INSTITUCIJA

NOVA KAZNA ZA ZVIŽDAČA Uprava Imunološkog zavoda tjera dr. Sladoljeva da pere stakla jer se usudio progovoriti o nuspojavama cjepiva

Razlog za pokretanje raznih postupaka protiv Sladoljeva u mandatu HDZ-ova Darka Dvornika i sadašnjeg Davorina Gajnika (HNS) razni su, a kreću se od četiri upozorenja na obveze iz radnog odnosa zbog javnoga govora o kvaliteti i nuspojavama cjepiva
Zagreb, 081009.Portret dr.Srecka Sladoljeva.Foto: Sime Sokota / CROPIX
 Šime Šokota / CROPIX

Imunološki zavod u Zagrebu sezonski je rasporedio svojeg zaposlenika dr. Srećka Sladoljeva, inače doktora biomedicinskih znanosti, na mjesto povremenog “perača stakla“ u tzv. virusnoj praonici Zavoda, piše Slobodna Dalmacija .

Ovime je nezapamćeno institucionalno divljanje po čovjeku koji je javno progovorio o povijesti korupcije u IZZ-u, ušlo u petu godinu sankcija, prijetnji, tužbi, šikaniranja i sudskih postupaka.

Posjetimo, Sladoljev je 2009. godine Business.hr-u dao intervju u kojemu je opisao povijest lažne privatizacije IZZ-a, potkradanja, te i stručne i imovinske devastacije Zavoda od početka 90-ih.

Iako je Sladoljev kao član Nadzornog odbora imao sve ovlasti i zakonsku obvezu da upozorava na kriminal, a k tome je uživao zaštitu i kao član Radničkog vijeća Zavoda, na dan objave intervjua dobio je izvanredni otkaz, te mu je nasilno blokiran ulaz u zgradu Zavoda i prostoriju u kojoj je radio i držao dokumentaciju.

U obrazloženju za otkaz tvrdilo se da je Sladoljev odao poslovnu tajnu o kupoprodajnom ugovoru IZZ-ua s “Novartisom” za cjepivo protiv tzv. pandemijske gripe, iako je Business.hr detalje tog ugovora objavio tri dana prije objave intervjua, a Sladoljev nije bio izvor informacija. To je potvrđeno u objavljenom razgovoru, a naknadno i u sudskom postupku.

Nisam ja izazvao aferu

- Moram demantirati da sam ja pokrenuo medije i izazvao “aferu“. Kad sam za sjednicu NO-a dobio prijedlog odluke o nabavi tolikog cjepiva bez ikakvih ugovora, konzultirao sam se sa Sindikatom te obavijestio ministra i ravnatelja HZZO-a. Uprava u prethodne dvije sezone nije realizirala tzv. poslovne rizike, pa su ogromne količine cjepiva bačene u smeće. Radi se o 13 milijuna kuna! Zbog toga su ljudima upitne plaće. Informacija je

Business.hr-u očito procurila s drugog mjesta. Sad vidim da je to dobro. Valjda će se konačno postaviti pitanje što se događa s Imunološkim zavodom - kazao je tada Sladoljev.

Intervju je objavljen pod naslovom “Pozivam DORH i Vladu RH da raščiste stanje u Imunološkom zavodu“, no ni DORH ni Vlada to nikada nisu napravili.

Sladoljev je dobio radni spor, te je 2012. godine vraćen na novo radno mjesto s umanjenom plaćom, no teror nad njim nastavljen je i nakon što je smijenjena ravnateljica Tatjana Sindik-Milošević koja mu je dala izvanredni otkaz.

Razlog za pokretanje raznih postupaka u mandatu HDZ-ova Darka Dvornika i sadašnjeg Davorina Gajnika (HNS) razni su, a kreću se od četiri upozorenja na obveze iz radnog odnosa zbog javnog govora o kvaliteti i nuspojavama cjepiva, preko jedne kaznene prijave zbog manjka tri litre ovčje krvi, pa sve do prijave zbog objave znanstvenog rada o primjeni beta-glukana u veterini.

Iako je na PMF-u 1983. doktorirao na biomedicinskoj temi transplantacije koštane srži, Uprava ga često proziva jer mediji uz njegovo ime stavljaju titulu doktora znanosti, čime se, po njihovu uvjerenju, namjerno stvara lažan dojam da je riječ o liječniku.

‘Demonstracija sile’

Povodom zadnje odluke Uprave, Sladoljev je kazao da je riječ o nestručnom i opasnom potezu.

- U farmaceutskoj proizvodnji svi postupci od pripreme radnog pribora i materijala, proizvodnje pa do finalizacije jednako su važni za kakvoću i sigurnost proizvoda.

Naprečac raspoređivanje zaposlenika na poslove koje ne poznaju u praksi, makar bili doktori znanosti ili akademici, loša je odluka.

Nije za očekivati da će dizajner savršeno znati skrojiti i sašiti odjeću jer je to posao krojača, niti da će arhitekt znati izgraditi kuću jer je to posao zidara i ostalih.

Razumio bih da je direktor Imunološkog zavoda odluku o raspoređivanju doktora znanosti u praonicu farmaceutskog stakla donio u diskreciji. Ali to je učinio bez dogovora pri čemu je uredbu javno izvjesio na oglasne ploče! Neke su u javnim prostorima - tvrdi Sladoljev.

- Odluku mogu objasniti jedino kao demonstraciju sile, dok je većina zaposlenika doživljava kao javno ponižavanje struke. Budući da je direktor pravnik, morao bi pripaziti na učinke takvih odluka i izjava. Kao prvo, morao bi se ipak s nekim posavjetovati - kazao je Sladoljev.

Nitko u Zavodu nije bio spreman komentirati najnoviju odluku Uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:47