EPIDEMIOLOŠKA SLIKA

Nova koronakarta: Hrvatska obala i dalje u narančastom, promjene u Francuskoj i Italiji

Do velike promjene došlo je u Francuskoj koja sada ima samo dvije zelene regije u središnjem dijelu zemlje, a ostale su u narančastom
Korona karta
 Cropix, ECDC

Svakoga četvrtka Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ažurira europsku koronakartu, a što se tiče Hrvatske i danas je stanje isto kao prošloga četvrtka. Hrvatska obala je narančasta, a kontinentalni dio je i dalje u zelenom.

Do velike promjene došlo je u Francuskoj koja sada ima samo dvije zelene regije u središnjem dijelu zemlje, a sve su ostale u narančastom. Prije tjedan dana cijela Italija bila je zelena, a sada su tri regije u narančastom, a jedna od njih je područje Venecije.

U narančastom je i više od polovice Grčke, a ostatak je u crvenom. Većina Danske je u narančastom te manji dijelovi Švedske i Finske. Portugal je u narančastom, te nešto više od polovice Španjolske, Irska, Luksemburg, trećina Nizozemske i dijelić Danske.

Tamnocrvenom bojom označena su područja koja imaju najgoru epidemiološku sliku, a to je ostatak Španjolske, dio Nizozemske i Cipar.

image
Korona karta ECDC-a
ECDC

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 918. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 14 pacijenata.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da je, nakon razdoblja smanjivanja i stagnacije, u zadnjih tjedan dana vidljiv osjetni porast novih slučajeva zaraze koronavirusom te je pozvao na oprez i dodao da se na Jadranu uvode dodatne restrikcije.

Poručio je da će Stožer u četiri dalmatinske županije koje su sve turističke destinacije uvesti dodatne epidemiološke mjere, koje se odnose na veća okupljanja, kako bi se limitirala mogućnost širenja zaraze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:14