NEIZVJESNI RAT

Nova lica, stare podjele: evo tko je u SDP-u uz Grbina, a tko je na strani Kolara i Ahmetović

Danas istječe rok za predaju kandidatura. Prijavili su se Peđa Grbin, Željko Kolar, Mirela Ahmetović i Marino Percan
Izbori u SDP-u
 Cropix

Za manje od mjesec dana u SDP-u će se provesti unutarstranački izbori na kojima će, uz nova, a i stara lica u glavnim ulogama, ponovo doći do okršaja dviju struja koje se sukobljavaju još otkad je SDP vodio aktualni predsjednik Republike Zoran Milanović.

Tada se SDP dijelio na Milanovićeve pristaše i oponente. Nakon gubitka izbora 2016. godine Milanović se povukao s čela stranke i iz politike, a oponenti su preuzeli vlast i na čelo stranke doveli Davora Bernardića. SDP je i s Bernardićem izgubio parlamentarne izbore. Bernardić je odstupio i sada se bira novo vodstvo.

U ponedjeljak u ponoć istječe rok za predaju kandidatura. Do sada su se za predsjednika SDP-a prijavila četiri kandidata. Prvi je tu namjeru objavio saborski zastupnik Peđa Grbin, potom načelnica Omišlja, od ovog mandata i saborska zastupnica Mirela Ahmetović, krapinsko zagorski župan Željko Kolar te pulski SDP-ovac Marino Percan.

Problem članarine

Premda svi kandidati istupaju u rukavicama jedni prema drugima, u pozadini se vode stare bitke. Dosad je karte najviše otkrio Peđa Grbin, koji je otvoreno rekao da “nema novog SDP-a s ljudima koji su srušili stari SDP” te da Rajko Ostojić, koji je bio u užem Bernardićevu timu, po njemu ne bi mogao biti potpredsjednik Sabora.

Ova je izjava dodatno mobilizirala cijelu strukturu u SDP-u koja je bila uz Bernardića, od onih koji su mu u Predsjedništvu držali većinu do predsjednika županijskih i pojedinih općinskih organizacija.

“SDP-u treba ujedinjenje, a ovakvi Grbinovi istupi su poziv na nove podjele”, govori jedan od SDP-ovaca. Jasno je, naime, ako na unutarstranačkim izborima pobijedi Peđa Grbin, da za njih više nema mjesta u vodstvu.

Nitko iz još aktualnog vodstva se nije kandidirao za nove mandate, ali podržavaju kandidaturu Željka Kolara. On u Bernardićevo vrijeme nije sudjelovao u kreiranju stranačke politike i kadroviranju, a spada u red SDP-ovaca koji su se dokazali pred biračima jer je izabran za župana.

Među prvima koji su podržali Kolara bili su predsjednik koprivničko-križevačke županijske organizacije Mladen Kešer te predsjednik vukovarskog SDP-a Željko Sabo. No, uz njega je i bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, Rajko Ostojić, predsjednica varaždinske županijske organizacije Barbara Antolić Vupora i drugi. Uz Kolara je stao i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. On je već dugo u sukobu s Kešerom, no čini se da ih je ujedinio zajednički interes u podršci Kolaru.

S druge strane, Kolarova je kandidatura načela podjele u zagorskom SDP-u. Siniša Hajdaš Dončić, koji je na čelu tamošnje županijske organizacije i koji je podržavao Kolara u kandidaturi za župana, sada stoji uz Peđu Grbina.

Grbin se oslanja na struju koja je prije nešto više od dvije godine zajedno s njim (Hajdaš Dončića, Vedrana Babića i Mihaela Zmajlovića) tražila od Bernardića da odstupi s čela stranke. Premda je na samome početku kampanje pokušao napraviti odmak od njih (tako se distancirao i od Arsena Bauka) i okrenuti se uspješnim gradonačelnicima i načelnicima, to mu je tek djelomično uspjelo. Uostalom, Babić mu je šef kampanje.

Ipak, Grbin može na pobjedu računati jedino uz podršku šireg članstva i ljudi kao što su gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Supetra Ivana Marković i drugi koji nisu bili zadovoljni Bernardićevim vođenjem stranke.

Prema procjenama nekih SDP-ovaca, borba između Grbina i Kolara je vrlo neizvjesna i mogla bi ovisiti o uplaćenim članarinama. Prije odluke o raspisivanju unutarstranačkih izbora članarine je od 33.000 SDP-ovaca platilo njih samo 6000, što znači da ih je toliko imalo i pravo glasa. Rok je produljen, pa su do njegova zaključenja uplaćene članarine za još toliko ljudi, pa konačno pravo glasa ima 12.000 SDP-ovaca. U neformalnim razgovorima SDP-ovci govore da se manipulira, te da su se masovno uplaćivale članarine po kunu kako bi se osigurala baza glasača.

Otkidanje glasova

Oko kandidature Mirele Ahmetović od početka se spekulira da je kadar v. d. predsjednika stranke Zlatka Komadine. Gledaju je kao kandidatkinju koja bi trebala otkinuti dio glasova Grbinu i tako pomoći Kolaru. Ahmetović to žestoko opovrgava i pita smatra li se da zato što je žena mora imati nekog iza sebe.

Komadina također tvrdi da nema veze s njezinom kandidaturom i naglašava da u izbornom procesu sudjeluje isključivo kao v. d. predsjednika stranke koji ih mora organizirati. Kaže da neće podržati nikog od kandidata, ni ikome od njih pomagati u kampanji.

Da je na distanci od kampanje, tvrdi i glavni tajnik stranke Nikša Vukas. Poznato je, međutim, kako nipošto ne želi da Grbin preuzme stranku i da su njegove simpatije na strani Kolara.

Kandidat iz Pule Marino Percan najmanje je poznat široj javnosti, a jednako tako i njegovi motivi. U Istri govore kako bi se njegovu kandidaturu moglo dovesti u kontekst tamošnjih unutarstranačkih odnosa te predstojećih lokalnih izbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:25