TEHNIČKI PROBLEMI

Nova ljevica objasnila zašto je kasnila s dostavom financijskog izvješća

‘Zbog nedostataka u elektroničkom sustavu unošenja podataka, bili smo spriječeni na vrijeme unijeti on-line financijski izvještaj‘
Ivana Kekin
 Ranko Šuvar/Cropix

Nova ljevica potvrdila je u utorak da nije na vrijeme dostavila financijsko izvješće za prošlu godinu, te objasnila da je do toga došlo "zbog nedostataka u elektroničkom sustavu unošenja podataka".

"Zbog nedostataka u elektroničkom sustavu unošenja podataka, bili smo spriječeni na vrijeme unijeti on-line financijski izvještaj za 2020. godinu“, navodi stranka koja je svoje financijsko izvješće u DIP-ov informacijski sustav za nadzor financiranja unijela 5. ožujka, a rok je bio zaključno do 1. ožujka.

„Naše smo izvještaje pravovremeno poslali poštom i upozorili Državno izborno povjerenstvom (DIP) na nedostatak, a njegovo otklanjanje provelo je DIP i APIS IT d.o.o.“, ističe Nova ljevica i objašnjava kako se „nedostatak sastoji u tome da u jednom trenutku sistem blokira uredno unošenje podataka, dogodila se omaška u unošenju“.

Zakon o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma ne spominje slanje izvještaja poštom, u njemu stoji da su političke stranke, nezavisni zastupnici i nezavisni vijećnici dužni Godišnji financijski izvještaj, s propisanim prilozima, dostaviti DIP-u i Državnom uredu za reviziju unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja.

Na taj način dostave DIP upućuje i u Obavijesti o obvezi sastavljanja i dostavljanja Godišnjeg financijskog izvještaja za 2020. te u webinaru na istu temu.

Nova ljevica izražava nadu da će DIP i APIS otkloniti nedostatak u sustavu „nalik unošenju pogrešnog PIN-a u net-bankingu“.

„U većini banaka takav se sustav sam resetira u 24 sata, dok nas je ovaj sustav blokirao dok DIP i APIS IT d.o.o. nisu odblokirali unošenje podataka. Vjerujemo da će Državno izborno povjerenstvo i APIS IT d.o.o. na temelju i ovog slučaja, u sustav unijeti potrebna unaprjeđenja“, poručuje Nova ljevica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:54