REAKCIJA

Nova ljevica: ‘Plenković u borbi protiv ekstremizma treba pogledati u svoje gnijezdo‘

Premijera također pozivaju da prione izradi akcijskog plana za suzbijanje verbalnog nasilja prema manjinama
Ivana Kekin
 Boris Kovacev/CROPIX

Nova ljevica pozvala je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da u borbi protiv ekstremizma i radikalizacije "pogleda u svoje gnijezdo", ustvrdivši da najviši državni dužnosnici i članovi HDZ-a svojim izjavama sudjeluju u širenju te društvene bolesti.

Reagirajući na jučerašnji događaj u Borovu selu, gdje je skupina muškaraca prolazeći naseljem u pratnji policije uzvikivala "Ubij Srbina" i "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", Nova ljevica u priopćenju poručuje da se protiv ekstremizma i radikalizacije ne možemo i ne smijemo boriti samo onda kad oni ugroze premijera i visoke dužnosnike.

Ekstremizam je samo simptom široko rasprostranjene društvene bolesti uzrokovane političkim oportunizmom i skupljanjem političkih bodova na normalizaciji i bagatelizaciji NDH sentimenta, a u širenju te bolesti sudjelovali su i sudjeluju i najviši državni dužnosnici i članovi HDZ-a, navodi se u priopćenju.

Unatoč Plenkovićevoj najavi da će se tražiti gnijezda radikalizacije i ekstremizma, čini se kako su "radikalni ptići" u Hrvatskoj zaštićeni, kaže Nova ljevica i podsjeća na sudsku presudu kojom su Dinamovi navijači, koji su razvili transparent s porukom mržnje prema Srbima, osuđeni na uvjetnu kaznu zatvora.

"Radikalna su gnijezda štićena i svaki put kad visoki dužnosnici osuđuju ‘sve totalitarizme’ kako ne bi morali osuditi onaj koji je jedini prijeteći - nacionalizam koji poziva na nasilje i mržnju", dodaje se uz navođenje pokušaja predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da istodobno osudi i ne osudi poklič "Za dom spremni".

Također, Nova ljevica osuđuje izjavu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da policija "poduzima sve u njezinoj nadležnosti da ljude koji su u Borovu Selu vikali prekršajno goni za narušavanje javnog reda i mira".

"Nameće se zaključak da Božinović izjednačava poziv na ubijanje pripadnika manjina s primjerice, puštanjem preglasne glazbe izvan pravila kućnog reda ili šetnje psa bez povodca", kažu i podsjećaju da ministar ne smije navoditi policijske službenike na kvalifikaciju djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Stoga pozivaju Plenkovića da "pogleda u svoje gnijezdo", a potom prione izradi akcijskog plana za suzbijanje verbalnog nasilja prema manjinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:15