USPJEH

Nova metoda: KBC Zagreb je prvi u Hrvatskoj uveo metodu imunoadsorpcije

Jasna Brezak je ustvrdila je da metoda imunoadsorpcije omogućuje transplantaciju organa kod inkompatibilnih krvnih grupa
 Goran Mehkek/Cropix

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana bubrega, liječnički tim KBC-a Zagreb predstavio je u srijedu novu metodu imunoadsorpcije, koja omogućuje transplantaciju organa u bolesnika kod kojih bi taj zahvat bilo nemoguće obaviti u doba pandemije covida-19.

KBC Zagreb prvi je u Hrvatskoj primijenio metodu imunoadsorpcije kojom se u postupku transplantacije uklanjaju specifična patološka protutijela, uz očuvanje zaštitnih tijela u krvi bolesnika kako bi ga se zaštitilo od infekcija. Na taj način bolesnika se ne izlaže dodatnom riziku infektivnih komplikacija, objasnila je na konferenciji za novinare Nikolina Bašić Jukić, voditeljica Odjela za transplantaciju bubrega KBC-a Zagreb.

"Ova metoda omogućila nam je transplantaciju kod dvije visokosenziblizirane bolesnice od početka godine i spašavanje života 30-godišnje žene nakon transplantacije pluća zbog kroničnog odbacivanja posredovanog protutijelima", navela je Bašić Jukić.

"U vrijeme pandemije uvođenje imunoadsorpcije kao nove metode kod transplantiranih bolesnika omogućuje bolji zdravstveni ishod. Metoda je nešto skuplja, ali je puno učinkovitija. To je veliki uspjeh ne samo Zavoda za nefrologiju nego i cijelog transplantacijskog tima, uključujući urologe i kardiologe", istaknuo je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić.

U tom najvećem centru za transplantaciju bubrega u Hrvatskoj prošle su godine 43 bolesnika dobila nove bubrege. Ove godine obavljeno je 10 takvih zahvata, a na listi čekanja je svega pet bolesnika.

U jeku eskalacije pandemije program transplantacije prošle se godine prekidao dva puta, pa je obavljeno nešto manje zahvata od prosjeka, koji se na godišnjoj razini kretao između 70 i 80 zahvata, istaknuo je predstojnik Klinike za urologiju Željko Kaštelan.

Omogućena transplantacija organa kod inkompatibilnih krvnih grupa

Ove godine kontinuirano se obavlja transplantacija bubrega, učinjeno je 10 takvih zahvata, među kojima i transplantacija kod 10-godišnjeg dječaka kojemu je bubreg donirao otac.

Koordinatorica za transplantacije Jasna Brezak ustvrdila je da metoda imunoadsorpcije omogućuje transplantaciju organa kod inkompatibilnih krvnih grupa. To je osobito važno za članove obitelji koji do sada nisu mogli dati bubreg svom srodniku zbog neadekvatne krvne grupe.

U povodu Svjetskog dana bubrega, 11. ožujka, pročelnik Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju Bojan Jelaković skrenuo je pozornost na kroničnu bubrežnu bolest jer je riječ o "tihoj epidemiji koja nezapaženo promiče, iako je njezina učestalost jednaka šećernoj bolesti".

"Kronična bubrežna bolest predstavlja veliki rizik za prijevremenu smrt. Od pet bolesnika u početnim stadijima samo jedan dočeka dijalizu i transplantaciju. To je veliki problem i nadamo se da ćemo ga uspjeti suzbiti", istaknuo je Jelaković.

S obzirom da su bubrežni bolesnici na dijalizi jedna od najugroženijih skupina u pandemiji covida-19, internist Vedran Premužić izvijestio je da su na Odjelu za dijalizu KBC-a uspjeli procijepiti 90 posto takvih bolesnika.

"Vrlo smo ozbiljno shvatili situaciju naših bolesnika na dijalizi. Za njih je osigurana adekvatna doza cjepiva i aplicirana prva doza. Jako je važno da ta skupina bolesnika bude procijepljena", poručio je Premužić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 20:12