POSLJEDICE PANDEMIJE

Nova mjera: Za ruralni razvoj još 360 milijuna kuna iz Europske unije

Europski parlament u Bruxellesu
 John Thys/AFP

Europski parlament i Vijeće EU usvojili su izmjene Uredbe (EU) 1305/2013 o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a kojima se državama članicama otvara mogućnost programiranja nove mjere unutar programa ruralnog razvoja, namijenjene ublažavanju posljedica pandemije COVID-19.

Ukupna alokacija mjere definirana je uredbom i za Program ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. (PRR) iznosi nešto više od 360 milijuna kuna.

Uredbom su također definirani najviši iznosi potpore koji se mogu isplatiti, 52 tisuće kuna pojedinom poljoprivrednom proizvođaču i 375 tisuća kuna malom ili srednjem poduzeću. Potpora će se dodjeljivati putem natječaja i isplaćivati u narednim mjesecima, a Ministarstvo radi na izradi natječaja.

- Izvanredna i privremena mjera jednokratne financijske pomoći, sufinancirana iz sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, namijenjena je onim poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima koja se bave preradom, stavljanjem na tržište i razvojem poljoprivrednih proizvoda, koji su bili najviše pogođeni pandemijom. U većini država članica, zbog pandemije su prekinuti lanci opskrbe poljoprivrednim proizvodima kao i mogućnost slobodnog kretanja ljudi, a što je izravno utjecalo na smanjenje, ili čak gubitak, prihoda, pogotovo u ruralnim područjima, navode iz Ministarstva.

Dodaju kako će s obzirom na recentan razvoj pandemije u Hrvatskoj, kao i potencijalni drugi val, Ministarstvo poljoprivrede iskoristiti ovu mogućnost i kao pripremu za brzu intervenciju u slučaju novih epidemioloških mjera, odnosno daljnjih ograničenja u proizvodnji i plasmanu poljoprivrednih proizvoda, do kraja ove godine. Sve nove informacije biti će objavljivane na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. siječanj 2021 23:47