KORONA KRIZA

Nova mjera za suzbijanje štete: Pršutarima po 50.000 eura i krediti zbog velikog pada prodaje

Kako se približava novi ciklus proizvodnje, pršutare zabrinjava nedostatak novca za nabavu sirovine
Pršut Vlade Prančića i tvrtke Smijeli iz Dugopolja
 Luka Gerlanc/Cropix

U Zadru su proteklog vikenda održani 6. Dani hrvatskoga pršuta koji su okupili 20-ak najboljih hrvatskih pršutara iz cijele Hrvatske. Najboljim je proglašen pršut Smjeli Vlade Prančića iz Dugopolja, koji je tako postao apsolutni šampion jer je osvojio sve domaće sajmove pršuta.

Vodeći proizvođači na okruglom stolu raspravljali su o tome što je oznaka zaštite na razini EU donijela pršutarima kojima se nedavno otvorila mogućnost izvoza u Kinu. Izvršni direktor klastera Hrvatski pršuta Ante Madir i predsjednik klastera Darko Markotić istaknuli su da klaster radi na poticanju povezivanja svinjogojstva, mesne industrije i pršutara kako bi se podigao udio domaće sirovine koji je sada već 70 posto.

Središnja tema u raspravi bili su poremećaji na tržištu zbog dvije epidemije; prvo svinjske kuge, a potom i koronavirusa, zbog čega pršutari bilježe pad prodaje od oko 30 posto. Kako se približava novi ciklus proizvodnje, pršutare zabrinjava nedostatak novca za nabavu sirovine.

- Jednom kada se prekine ciklus proizvodnje, teško ga je ponovno uspostaviti. Normalizacija tržišta će se dogoditi u sljedećoj sezoni, ali se može dogoditi da tržište ostane bez naših pršuta ne bude li novog ciklusa proizvodnje - upozorio je Markotić.

Po uzoru na brojne proizvođače hrane i vina, proizvođači pršuta očekuju pomoć države koja svojim mjerama može povući sredstva iz EU za pomoć u saniranju štete od pandemije.

image
Pršut Vlade Prančića i tvrtke Smijeli iz Dugopolja
Luka Gerlanc/Cropix

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Zdravko Barać najavio je i oblike pomoći svima koji su imali pad prihoda u poslovanju u pandemiji.

- Riječ je o mjeri koja je podijeljena na dvije podmjere. Jedna je fokusirana na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, gdje će se moći dobiti do 7000 eura. Druga podmjera je za prerađivače i proizvođače pršuta i donosi im mogućnost ostvarivanja nepovratne potpore do 50.000 eura uz dokazivanje određenog pada prihoda u prvih osam mjeseci ove godine. Tu mjeru u sljedećih 15 dana šaljemo u Europsku komisiju na usuglašavanje i na temelju donošenja mjere zahtjevi će se podnositi do kraja godine. Također, uskoro će biti objavljeni uvjeti financiranja kreditnih linija za obrtna sredstva koja su pršutarima potrebna za premošćenje te krize - rekao nam je Zdravko Barać.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:50