KAZNENA PRIJAVA

NOVA MULJAŽA VLASNIKAFARME STRAVE Na prevaru dobio poticaje od 500.000 kuna

Lovro Kolimbatović (52) vlasnik je farme na kojoj je 2013. godine od gladi uginulo 199 krava
 Mario Pusic / CROPIX

GOSPIĆ - Lička policija kazneno je prijavila Državnom odvjetništvu Lovru Kolimbatovića(52) iz Splita zbog sumnje da je počinio kazneno djelo subvencijske prijevare teške više od pola milijuna kuna. Kao direktor i odgovorna osoba poduzeća Lov Farme na Krbavskom polju on je od Ministarstva poljoprivrede 2012. godine dobio 510.000 kuna potpore za ekološu proizvodnju, no, ne samo da se nije držao eko-prizvodnje, već je lažno prikazao podatke na temelju kojih su mu odobrena sredstva te "nije izvijestio davatelja potpore o promjenama vezanim za donošenje odluke o potpori".

Radi se o farmi krava koja je poznata široj hrvatskoj javnosti, ali i njen bivši vlasnik Kolimbatović, ali ne po dorbom. Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću protiv njega je, naime, podnijelo optužnicu zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja, i to iz koristoljublja.

Stavljaju mu na teret da je od prosinca 2010. do ožujka 2011. godina na svojoj stočarskoj farmi, kako bi se okoristio primanjem državnih novčanih potpora za poljoprivredu, nabavio 327 krava. Iako je ostvario potpore, kravama nije davao hranu u dovoljnoj količini i odgovarajuće kvalitete, sve do 28. ožujka 2013., što je dovelo do izgladnjelosti i uginuća 199 životinja.

U jedinom javnom istupu, koji je objavio Jutarnji list, Kolimbatović je za sve optužio banke koje mu nisu željele odobriti novi kredit kako bi životinjama osigurao kvalitetniju prehranu od sijena.

- Trebalo im je kukuruza, zobi, smjese, no za to nisam imao novca, za mjesec dana bi mi trebalo 150.000 kuna. Životinje su trošile svoje masti i ugibale. Znao sam da će se dogoditi tragedija, molio banku novi kredit, ali nisu imali sluha. Navečer je sve u redu, pojedu sijeno, a ujutro ih nađemo uginule. Meni srce prepukne. Ali što sam mogao. Ili tako ili zelenašima po novac. Ovako barem nisam dužan. Nije istina da one pate, one su takve sorte i to je to, tako se dogodi - pravdao nam se Kolimbatović.

Svega deset mjeseci nakon što je krenuo u biznis odustao je od mužnje krava, želeći se prebaciti na uzgoj teladi, što također nije realizirao, jer nije imao novca čak ni za osjemenjivanje. Jedini prihod farme zapravo su bili državni poticaji. Na račun njegovog poduzeća Lov farme u dvije godine sjelo je čak 2,5 milijuna kuna, po raznim osnovama. Osnovao je još nekoliko poduzeća, uglavnom za poljoprivrednu proizvodnju, ali ništa od toga nije zaživjelo.

Nedugo nakon događaja prošle godine, on je financijski propao. Ostao je bez imovine, farmu je preuzela banka, a on je završio na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:53