JOŠ JEDAN

NOVA NEKRETNINSKA AFERA Bošnjaković zatajio 300m2 dvorišta uz ilegalno izgrađenu kuću u Biogradu: 'Kvadrat manje-više, u redu. Vi sada vodite hajku'

Dražen Bošnjaković
 Marko Todorov / CROPIX

Niz nekretninskih afera trese Plenkovićevu Vladu, a 24sata javlja da se nakon Milana Kunjundžića i Damira Krstičevića u problemima našao i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković koji nije prijavio preko 300 kvadrata dvorišta uz ilegalno izgrađenu kuću svoje supruge u Biogradu.

Bošnjaković u svojoj imovinskoj kartici ima upisanih deset nekretnina, a među njima je i kuća u Biogradu. U ožujku 2016. upisao je kuću površine 140 četvornih metara, u vlasništvu svoje supruge. Procijenio ju je na 600 tisuća kuna, odnosno na oko 80 tisuća eura.

24sata pišu kako uz tu nekretninu ima niz nelogičnosti. Prvo, u zemljišnim knjigama je upisana kao kuća od 77 kvadrata s dvorištem od 323 četvorna metra. U ministrovoj imovinskoj kartici nema govora o nikakvom dvorištu u Biogradu. Drugo, kuća u kartici ima površinu od 140 kvadrata. Treće, u zemljišnim knjigama piše kako je kuća upisana bez priložene građevinske i uporabne dozvole. Ministar je sam potvrdio da je izgrađena bez građevinske dozvole te da još nije legalizirana. Supruga ju je, stoji u imovinskoj kartici, stekla darovnim ugovorom.

Nekretnina glasi na Lidiju Bošnjaković, ministrovu suprugu, a iako ju je Bošnjaković procijenio na oko 80 tisuća eura, prema agentima nekretnina njena cijena može doseći oko 150 tisuća eura. Ako je kuća iznutra luksuzno uređena, onda može vrijediti i do 200 tisuća eura.

Bošnjaković je za 24sata pokušao pojasniti o čemu je riječ. - To je kuća koja je bila samo prizemlje. To je prokišnjavalo, gore je bila ravna deka. Onda je u nekoj fazi nadozidano visoko prizemlje. To smo zajedno radili, cijela familija. Ima tome već dugo - kazao je ministar. Na pitanje što je s razlikom u broju kvadrata odgovorio je: - Unijeli smo povećanu vrijednost s novom kvadraturom. Stavili smo dvije etaže, da ne bi ispalo da skrivamo nešto. Sada je 140 kvadrata - kazao je.

Na opasku novinara kako mu svejedno nedostaju kvadrati (ako prizemlje ima 77 četvornih metara, a gornja etaža je približno ista, onda mu nedostaje bar 14 kvadrata u kartici), poručio je: - U redu, fali kvadrata. Ne znam je li fali kvadrat više ili manje. Gore je manje, morali bi doći izmjeriti da točno utvrdimo, pet kvadrata više ili manje.

A što je s 323 kvadrata dvorišta koje uopće ne postoji u imovinskoj? - Kuća mora biti na nekom zemljištu - rekao je ministar pravosuđa. Komentirao je i činjenicu da kuća nije legalizirana. - U postupku je proces legalizacije, podnesen je zahtjev u zakonskom roku. Suprugini roditelji su to napravili bez građevinske dozvole, kao i ostali. Mislim da je to bilo prije tridesetak godina. Ne znam kad su joj oni točno darovali nekretninu, ali nakon toga je ona podnijela zahtjev za legalizacijom - objasnio je Bošnjaković.

Ministar je novinarima odgovorio i zašto je nekretninu procijenio na samo 80-ak tisuća eura kad je agenti za nekretnine procjenjuju na oko 150 tisuća eura.

- Ona ne vrijedi toliko. Kad bi mi netko dao tu cifru, ja bih to prodao. Ta uličica nema niti asfalt ni infrastrukturu. Mislim da vodovod ide preko susjeda. Ne rentam je, nije u stanju za iznajmljivanje. Gledajte, ja sam u imovinsku više-manje sve prijavio. U redu, slažem se, vjerojatno ćemo dopuniti zemljište u imovinskoj. Možda je to omaška, ali prijavili smo kuću. Što se mene tiče, to je ipak suprugina zasebna imovina koju je ona dobila od svojih roditelja. Vi ćete sada od ovoga napraviti aferu, zar ne? Vi sada vodite hajku - rekao je Bošnjaković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:12