INTERVENCIJA

Nova odluka Nacionalnog stožera: Zabrana okupljanja više od 50 ljudi ne vrijedi za Kolonu sjećanja

Ne postoje nikakva ograničenja u broju sudionika tijekom tradicionalne Kolone sjećanja koja se organizira 18. studenoga
Davor Božinović
 Davor Pongracic/Cropix

Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba, obaveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima te obaveza prijave događaja službi civilne zaštite ukida se tijekom sljedeća tri tjedna za "sva okupljanja koja se organiziraju radi obilježavanja blagdana i neradnih dana sukladno Zakonu o blagdanima, spomendanima i neradnim danima".

Drugim riječima, ne postoje nikakva ograničenja u broju sudionika tijekom tradicionalne Kolone sjećanja koja se organizira 18. studenoga u Vukovaru, na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje.

Odlučio je tako u ponedjeljak Nacionalni stožer, kojemu je na čelu ministar Davor Božinović.

Istom je odlukom ukinut i stavak 5. točke 3. originalne odluke, kojom se propisuje da se sportska natjecanja mogu održavati samo bez gledatelja.

Već danima se razgovara o tome kako će se, s obzirom na epidemiološke mjere i donesene odluke, održati Kolona sjećanja, organizatori se sastaju s epidemiolozima i pokušavaju pomiriti tradiciju s trenutkom brzošireće zaraze, a od početka je nedvojbeno istaknuto da otkazivanja Kolone neće biti.

No, na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nije najavio da će se mijenjati odluka o okupljanjima, nego je samo rekao da se obilježavanje održava.

- U srijedu je opet sjednica s organizatorima, nadam se da ćemo se dogovoriti. Svi elementi u Vukovaru će se održati, ali s minimalističkim pristupom - rekao je.

Ostaje utvrditi na koji će se način sudionici pridržavati mjera distance te hoće li biti obavezne maske na otvorenom, kao što su bile obavezne tijekom obilježavanja blagdana Svih svetih prije deset dana. U svakom slučaju, Stožer je našao način da okupljanje ne bude u neskladu s važećim odlukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:52