INICIJATIVA

NOVA POLITIČKA OFENZIVA KATOLIČKE CRKVE: USKORO POKREĆE KAMPANJU ZA ZABRANU RADA NEDJELJOM Podršku već dobili od sindikata i niza udruga

 
Božo Vuleta ( u krugu)
 CROPIX

Katolička crkva priprema novu kampanju protiv rada nedjeljom, a organizatori su franjevci predvođeni fra Božom Vuletom, dopredsjednikom Franjevačkog instituta za kulturu mira iz Splita, koji su još prije 14 godina uspjeli prikupiti 300.000 potpisa podrške za istu akciju.

Božo Vuleta je nedavno u Splitu organizirao inicijativni skup za osnivanje Hrvatskog saveza za nedjelju, kojem se se pridružile tri sindikalne središnjice - Hrvatski Caritas, Centar za promociju socijalnog nauka Crkve i još desetak udruga. Uz najavu kako u 2018. planiraju intenzivirati kampanju, Vuleta je ustvrdio da ne bi došlo do opuštanja dijela trgovaca jer zbog radne nedjelje nema ni dodatnih zapošljavanja, a istovremeno bi se zaštitila ljudska prava, u prvom redu žena koje rade u trgovinama.

Borac za vode

Ali da je riječ o političkoj akciji, potvrdio je nekoliko dana ranije upravo Vuleta kada je rekao da se želi utjecati na donošenje novog zakona. Važno je i to da su inicijatori zabrane rada nedjeljom u prošlosti pokretali niz kampanja i imaju iskustvo u ovakvim akcijama.

Fra Božo Vuleta je izrazito društveno aktivan, primjerice nedavno je bio među istaknutijim protivnicima gradnje plinske elektrane na Perući, a član je i Vijeća za vode.

Usto, Franjevački institut za kulturu mira još je 2003. pokrenuo tadašnju kampanju protiv rada trgovina nedjeljom, zajedno s Hrvatskim Caritasom i Centrom za promicanje socijalnoga nauka Crkve HBK. Prikupljeno je 300.000 potpisa koji su predani Vladi, i tada je donesen zakon o zabrani koji je Ustavni sud osporio, a potom je donesen drugi u kojem je radno vrijeme nedjeljom znatno reducirano.

Uslijedila je i kampanja protiv JANAF-ova projekta kojim bi to javno poduzeće naftovodom dovodio sirovu naftu do Omišlja na Krku, a Institut se angažirao i u akcijama čiji je cilj da se u strateškim dokumentima i zakonima o vodama ugrade stavke koje će priječiti moguću privatizaciju voda.

Kompromis

Međutim, ekipa okupljena oko Bože Vulete očito računa na kompromis s Vladom Andreja Plenkovića. Još u ožujku ove godine državni tajnik za demografiju Marin Strmota predstavio je Demografsku strategiju Hrvatske, u kojoj je jedna od mjera i pošteda od rada nedjeljom za zaposlene majke malodobne djece. Strmota je rekao kako Vlada stoji iza ovog prijedloga, ali i da će o radu nedjeljom trebati društveni konsenzus jer se zaista svi oko toga trebaju složiti.

- Ne želimo se dovesti u situaciju gdje bi se išlo na zabranu totalno pa se onda dovesti na Ustavni sud - izjavio je državni tajnik za demografiju.

Poduzetničke slobode

Osim toga, Ustavni sud već je dva puta ukinuo zakonske zabrane rada nedjeljom. Najprije kada je 2003. rad nedjeljom zabranila Vlada Ivice Račana, i u siječnju iduće godine trgovine su se zatvorile. Odlukom Ustavnog suda zakon je ukinut vrlo brzo, 28. travnja 2004., da bi onda Vlada Ive Sanadera, 15. srpnja 2008., donijela identičnu odluku o zabrani, primjenjivala se zabrana od siječnja do lipnja 2009. I opet je i tu odluku ukinuo Ustavni sud, a suci su se jednoglasno složili da se ograničavaju poduzetničke slobode.

Zanimljivo, ali u nekim krugovima Katoličke crkve vlada skepsa oko rezultata, ali ne i cilja, akcije splitskih franjevaca:

- To će biti sporadična paljba, kao i u prijašnjim slučajevima. Jednostavno, postali smo civilizacija profita, a lobiji kojima je važna isključivo zarada su presnažni, zbog čega se ovako značajna tema, na kraju, svede na razmjenu mišljenja i ništa više, umjesto da mislimo na dobrobit radnika. Jer da postoji dobra volja, bilo bi dovoljno preuzeti primjere Švicarske ili Njemačke u kojima su nedjeljom trgovine zatvorene - prokomentirao je ugledni svećenik iz Zagreba.

Ograničen je rad u trgovinama u Austriji, Njemačkoj i 11 zemalja

U Europskoj uniji države autonomno odlučuju o pitanju rada nedjeljom. Petnaest država nema zabranu rada nedjeljom - Hrvatska, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska, a trinaest imaju zakonska ograničenja rada trgovina nedjeljom, a to su Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Malta, Španjolska, Grčka i Velika Britanija. Niti jedna država u EU nema potpunu zabranu rada nedjeljom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:45