INTERVJU

Nova požeška županica: Prvi zadatak je riješiti dug županije star petnaestak godina

Možemo govoriti o pojedincima i njihovim grijesima za koje oni osobno nose odgovornost, kaže Jozić u razgovoru za Jutarnji
Antonija Jozić
 Požeško-slavonska župnija

Antonija Jozić već je u prvom krugu izabrana za novu županicu Požeško-slavonske županije. Aktualna gradonačelnica Pleternice tako je osigurala kontinuitet HDZ-ovih pobjeda u toj županiji, ali i nastavak niza župana iz Pleternice ili podrijetlom iz toga grada. Njezinoj listi, kao i pobjedi HDZ-ove liste za Županijsku skupštinu, nisu naštetile ni brojne afere koje su se za tamošnji HDZ lijepile proteklih godina.

Jeste li očekivali ovako uvjerljivu pobjedu?

Iskreno, priznajem da sam se nadala izbornom uspjehu već u prvom krugu, no zaista sam pozitivno iznenađena brojem glasova, kao i postotkom koji sam ostvarila. Vjerujem da je razlog to što sam predano i odgovorno radila kao gradonačelnica Pleternice, dokazala da je politika časna dužnost i da se može puno toga učiniti ako imate viziju, znanje i tim ljudi oko sebe koji su spremni dati se svojoj zajednici 100 posto. Zahvaljujemo još jednom svima onima koji su u prošlu nedjelju izašli na birališta i dali mi svoje povjerenje za upravljanje županijom.

Koji su najvažniji projekti koje namjeravate realizirati i u kojem roku?

Brojni su projekti ispred nas, od onih infrastrukturnih, projekata za bolju prometnu povezanost do većih ulaganja u obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu skrb te zaštitu okoliša. U kampanji sam već isticala da će mi jedan od prvih koraka biti upućivanje dopisa Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU sa zahtjevom da se Gradu Požegi i okolici dodijeli ITU mehanizam, putem kojeg se dodjeljuju sredstva za provođenje integriranih aktivnosti s ciljem jačanja gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. ITU mehanizam već ima puno gradova u Republici Hrvatskoj i stava sam da sjedište naše županije zaslužuje isti takav pristup, kako bi se brže razvijao. Što to konkretno znači za nas? To je mehanizam razvoja. U prijevodu - sredstva EU za provedbu naših projekata.

Za Požeško-slavonsku županiju mnogi smatraju da je prometno slijepo crijevo Hrvatske. Imate li ideju kako taj problem riješiti i kada bi se to moglo ostvariti?

Pitanje prometne povezanosti Požeško-slavonske županije naša je bolna točka već desetljećima. U ovom mandatu svakako ću realizirati brzu cestu Požega-A3, za koju je već ishođena lokacijska dozvola. Sada se rješavaju imovinsko-pravni odnosi i treba se nakon toga dobiti i građevinska dozvola, a nadamo se financiranju iz fondova EU. Prioritet će biti i povezivanje Pakraca i Lipika s autocestom, kao i projekti brzih cesta Požega - Pleternica - Našice i odvojak prema Lužanima. Nažalost, neki od tih projekata zaustavljeni su u vrijeme mandata Vlade RH 2011. - 2015. i za neke od njih su propale i lokacijske dozvole, tako da moramo ispočetka.

Kakvu suradnju očekujete s izabranim gradonačelnikom Požege, prof. dr. Željkom Glavićem?

Očekujem izvrsnu suradnju s gradonačelnikom Glavićem, kao i svim ostalim gradonačelnicima i načelnicima u našoj županiji. Ovo su vremena koja zahtijevaju veliku razinu suradnje i međusobnog razumijevanja - nama su zajednički ciljevi razvoj i napredak cijele županije, kako bi ljudima koji tu žive i rade bilo bolje. S obzirom da sam u protekla dva mandata bila gradonačelnica Pleternice i surađivala s kolegama od kojih je većina i dalje na čelu svojih gradova i općina, većinu njih poznajem itekako dobro i vjerujem da će suradnja biti uspješna.

Imate li sliku što će vas dočekati nakon župana Alojza Tomaševića? Očekujete li probleme?

Ključno će biti rješavanje financijskog stanja županije, odnosno velikog duga koji je nastao još prije 15-ak godina i koji sputava razvoj. To nam je fokus, jer bez jasnog pregleda financijske situacije nije moguće kvalitetno upravljanje ni planiranje. Olakotna činjenica je da se zahvaljujući Vladinoj reformi financiranja lokalne i regionalne samouprave ipak malo lakše diše, jer županija ima veća izvorna sredstva pa ćemo moći lakše servisirati kreditne obveze. Za nove projekte i ulaganja u gospodarstvo, turizam i obrazovanje oslanjat ćemo se puno na fondove EU - Pleternica kojoj sam bila na čelu godinama je bila među najboljih 10 gradova po povlačenju sredstava iz EU.

Zašto su Požeško-slavonska županija i Grad Požege, a posljedično i lokalni HDZ, već nekoliko godina najpoznatiji po brojnim aferama? Može li se to promijeniti i kako?

Možemo govoriti o pojedincima i njihovim grijesima za koje oni osobno nose odgovornost. Nije riječ o kolektivnoj odgovornosti neke stranke, a kamoli cijelog grada ili županije. Grad Požegu i Požeško-slavonsku županiju čine njezini stanovnici, radišni ljudi, poduzetnici, obrtnici, obitelji, hrvatski branitelji, sportaši i svi drugi. Oni su na ovim izborima dali povjerenje političarima; dominantno upravo HDZ-u, jer znaju da ćemo vjerodostojno predstavljati njih i njihove interese.

U kakvim ste odnosima sa sumještaninom Franjom Lucićem? Je li on još aktivni član županijskog HDZ-a i koliki je njegov utjecaj na politiku stranke u županiji?

U dobrim sam odnosima sa svim članicama i članovima Županijskog odbora pa tako i s gospodinom Lucićem. On je svoju političku karijeru završio sa završetkom njegova mandata u Hrvatskom saboru, baš onako kako je i sam najavljivao. Mislim da ćete ga sad prije susresti u obiteljskoj tvrtki nego na bilo kakvom političkom događaju, sastanku ili mjestu donošenja političkih odluka.

Hoćete li ispitati okolnosti pod kojima je vašem stranačkom kolegi, gradonačelniku Požege Darku Puljašiću, koji je opterećen pravosudnim procesima, omogućen povratak na posao u Dom zdravlja Požeško-slavonske županije? Je li to dobra poruka građanima?

Kad službeno preuzmem dužnost županice, dobit ću detaljan uvid u sve što se u proteklom vremenu događalo unutar županijskih ustanova i tvrtki i nakon toga ćemo konačno moći završiti s tom temom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:22