NIŠTA OD AMBASADE?

Nova pozicija za bivšeg ministra: SDP planira ubaciti Ranka Ostojića u Državno izborno povjerenstvo

Saborski Odbor za izbor i imenovanja još je početkom godine oporbenim klubovima poslao dopis da predlože novoga kandidata

Ranko Ostojić

 Damjan Tadić/Cropix

Budući da zbog neslaganja predsjednika i premijera o svemu, pa tako i o imenovanju veleposlanika, od imenovanja Ranka Ostojića, bivšeg SDP-ova ministra, za ambasadora u Kataru neće biti ništa, partija mu je našla novu poziciju.

Od više izvora iz SDP-a doznajemo kako je u planu Ostojića pozicionirati u Državno izborno povjerenstvo (DIP), i to iduće godine kada većini članova istječe osmogodišnji mandat. DIP ima predsjednika, četiri potpredsjednika i četiri člana.

Po zakonu predsjednik DIP-a je predsjednik Vrhovnog suda, što je sada Radovan Dobronić, a od četiri potpredsjednika dvojica su suci Vrhovnog suda te dvojica predstavnici parlamentarne većine i manjine. Od četiri člana DIP-a dva regrutira većina, odnosno HDZ, dok preostalu dvojicu daje oporba.

Od ukupno tri oporbena mjesta u DIP-u jedno je ispražnjeno nakon smrti Josipa Vreska. Saborski Odbor za izbor i imenovanja još je početkom godine oporbenim klubovima poslao dopis da predlože novoga kandidata, ali se oporba nije dogovorila. Po brojnosti najveći je klub Socijaldemokrata, no oni se još nisu registrirali kao politička stranka pa za sada nisu u igri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:32