NOVI UDAR NA GRAĐANE

NOVA PRAVILA KOD ODREĐIVANJA CIJENA GORIVA Ujutro benzin jeftiniji, a popodne skuplji

Liberalizacija tržišta dovest će do toga da će cijene goriva varirati po nekoliko kuna s obzirom na to na kojem mjestu želite točiti i koje je doba dana
 Matić/CROPIX

Vlada je potpuno odustala od toga da svaka dva tjedna određuje maksimalnu cijenu goriva, što će se ubuduće potpuno prepustiti tržištu. To znači da će svi trgovci naftom i naftnim derivatima na hrvatskom tržištu potpuno samostalno određivati cijene te ih teoretski moći mijenjati čak i na dnevnoj bazi.

Bez pravilnika

Ministarstvo gospodarstva ukida Pravilnik prema kojem svaka dva tjedna utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cijena naftnih derivata.

- S obzirom na otvaranje tržišta i pojavu više energetskih subjekata na tržištu naftnih derivata, stekli su se uvjeti za ukidanje Pravilnika o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata. Prijedlogom novog Zakona o tržištu nafte i naftnim derivatima predviđeno je da se cijena naftnih derivata u Republici Hrvatskoj formira slobodno - objasnila je danas pomoćnica ministra gospodarstva Jelena Zrinski Berger.

Rast cijena

Vlada si je ipak odlučila ostaviti mogućnost da u cilju zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga može propisati najvišu razinu cijena za pojedine naftne derivate, i to za razdoblje od najdulje 90 dana.

Naftni stručnjak Davor Štern ističe da je Ministarstvo gospodarstva napravilo dobar potez.

- Deregulacija tržišta je nužna i sada je dobar trenutak da se to učini jer je dovoljno subjekata na tržištu da se onemogući kartelizacija. Mislim da neće biti nerealnog rasta cijena jer će oni koji to učine izgubiti tržište - tvrdi on.

Ipak, procjenjuje se da se, s obzirom na stalne prigovore trgovaca na hrvatskom maloprodajnom tržištu naftnih derivata na rigidan regulatorni sustav i niske marže, kratkoročno nakon otvaranja slobodne tržišne utakmice može očekivati rast cijena goriva.

Na milost trgovcima

Trgovci ubuduće u cijenu mogu ukalkulirati i ostale elemente za koje procijene da im opterećuju svaku litru benzina koji prodaju na tržištu, a među kojima bi mogle biti obvezne zalihe naftnih derivata koje također određuje novi zakon.

Ministarstvo gospodarstva najvišu cijenu formiralo je na mjerljivim tržišnim elementima koji su uključivali cijenu naftnih derivata na tržištu Mediterana, devizni tečaj, premiju energetskog subjekta te naknade i poreze obračunavane sukladno posebnim propisima. Od 1. siječnja toga više nema.

Goriva od 11 do 21 lipu jeftinija

Jedna od očito posljednjih odluka Ministarstva gospodarstva o najvišoj razini maloprodajnih cijena naftnih derivata potrošačima jamči da će u razdoblju od 12. do 25. studenoga litru najprodavanijeg Eurosupera 95 plaćati po 10,00 kuna, odnosno 19 lipa manje.

To je najniža cijena tog benzina od kraja svibnja ove godine. Cijene naftnih derivata tako će od ponoći pasti za 11 do 21 lipu po litri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 01:13