VILI BEROŠ

‘Nova pravila Njemačke iznova pokazuju da je Hrvatska najsigurnija destinacija‘

‘Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem‘, rekao je ministar zdravstva na Twitteru
Vili Beroš
 Damjan Tadic/Cropix

Referirajući se na nova pravila koja je Njemačka 1. kolovoza uvela za svoje putnike koji se u domovinu vraćaju s godišnjih odmora u inozemstvu te izostavljanje Hrvatske s popisa visokorizičnih područja i područja mutacije koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš na Twitteru je objavio da "nova pravila Njemačke pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije", javlja HTV.

- Nova pravila Njemačke iznova pokazuju utemeljenost statusa Hrvatske kao najsigurnije destinacije. Izjednačavajući uvjete za povratak za sve hrvatske županije je ocijenjena najmanje rizičnim područjem za njemačke posjetitelje. Učvrstimo ovu poziciju poštivanjem mjera i cijepljenjem - napisao je Beroš.

Prema novim pravilima, svi putnici koji ulaze u Njemačku, a nisu cijepljeni ili nisu preboljeli covid-19, od 1. kolovoza 2021. godine moraju imati negativni test na koronavirus. To se dosad odnosilo samo na putnike u zračnom prometu, a sada je prošireno i na ostale. Mjera će na snazi će biti do kraja godine, a izuzeti su djeca mlađa od 12 godina i oni koji zbog posla svakodnevno prelaze njemačku granicu.

Uz to, ukinuta je definicija epidemijskog rizičnog područja te će ostati samo razdioba na visokorizične (sedmodnevna incidencija kontinuirano iznad 100 i visoko zauzeće intenzivnih kreveta te mali postotak testiranih u odnosu na stanovništvo) i područja mutacije virusa. Prije je granica za svrstavanje u visokorizična područja bila sedmodnevna incidencija od 200, a sada je 100.

Za visokorizična područja, za necijepljene i nepreboljene, zahtjeva se desetodnevna karantena koja se može skratiti negativnim testom nakon 5 dana. Za dolazak iz područje s mutacijom virusa zahtjeva se četrnaestodnevna karantena za sve putnike i za cijepljenje, bez mogućnosti skraćivanja.

Iz su Hrvatske turističke zajednice rekli da nova njemačka pravila znače da se uvjeti za povratak izjednačavaju za sve županije i da Zadarska županija više nije rizično područje.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac rekla je da su nova pravila za povratak njemačkih turista povoljna za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2022 00:39