PROMJENA SPOLA

NOVA PRAVILA U HRVATSKOJ Žena koja postane muškarac moći će začeti i roditi dijete

Podvrgavanje bilo kakvim medicinskim postupcima neće biti preduvjet za priznanje promjene spola
Pozega, 111212.Predsjednik RH Ivo Josipovic susreo se na tradicionalnom prijemu u gradskoj vjecnici s 40 beba i njihovim roditeljima.Tom prilikom podjeljeni su i prigodni pokloni a roditelji s djecom su se mogli fotografirati s predsjednikom.Na slici: Ivo Josipovic s bebama.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

Podvrgavanje bilo kakvim medicinskim postupcima, uključujuji kiruršku prilagodbu spola, sterilizaciju ili hormonsku terapiju, neće biti nužan preduvjet za priznanje promjene spola.

Najvažniji je to paragraf novog Pravilnika o promjeni spola, koji je Ministarstvo zdravlja jučer poslalo u javnu raspravu, a koji je izrijekom rekao da kirurški zahvat nije nužan za upis promjene spola u dokumente. Jedini preduvjet je valjana medicinska dokumentacija psihijatra i endokrinologa te mišljenje psihologa i socijalnog radnika: oni moraju potvrditi da se doista radi o transeksualnosti te da upis promjene spola u dokumente nije, uvjetno rečeno, nečiji hir.

Konačno mišljenje, na temelju kojeg će matičari upisivati promjenu, i dalje će davati Nacionalno zdravstveno vijeće - koje do sada nije odobrilo ni jedan zahtjev osobe koja nije napravila operativnu promjenu spola - ali na temelju konzultacija s posebno određenim stručnjacima i u skladu s novim Pravilnikom.

Kritike konzervativaca

- Presretna sam zbog donošenja Pravilnika jer će neopisivo olakšati transeksualnim osobama koje su u procesu tranzicije ali još nisu ili uopće ne žele kirurški promijeniti spol. To će omogućiti osobama da žive u skladu s onim što one jesu i da im spol u dokumentima odgovara izgledu - kaže dr. Nataša Jokić Begić sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, psihologinja koja je u Hrvatskoj - u kojoj ne postoji stručni tim koji bi pomogao transeksualnim osobama - godinama središnja osoba u educiranju i pružanju potpore transeksualcima.

Nakon ovog Pravilnika, objašnjava, svakodnevni će im život biti neusporedivo lakši: sada se događa da prekrasnu studenticu profesor na fakultetu mora oslovljati kao mladića, jer mu to piše u indeksu, ili da muškarac koji je došao dići novac mora bankarskom službeniku objašnjavati zašto mu na osobnoj piše - Nada.

Hrvatski Pravilnik, čija se izrada poklapa s povijesnom odlukom Ustavnog suda koji je naložio promjenu spola biološkoj djevojci koja godinama živi u muškom rodu iako nije operirala spolovila, spadat će među liberalnije odredbe o upisu promjene spola u Europi, zbog čega se očekuju snažni kritički napadi iz konzervativnih krugova. Ovakva definicija - po kojoj se promjena spola može upisati u dokumente samo temeljem života u drugom rodu, a bez ikakvog kirurškog zahvata i bez sterilizacije - može dovesti do situacije u kojoj će muškarac moći ostati u drugom stanju i roditi.

Naime, biološka žena koja uz hormonalnu terapiju živi u drugom rodu i koja je temeljem toga u dokumentima promijenila spol u muški može, u želji za roditeljstvom, prekinuti hormonalnu terapiju, nakon čega će joj se vratiti menstruacija, te može začeti i roditi dijete - iako je sada službeno muško i još ima sekundarna muška obilježja, poput brade i brkova.

Srednji put

- To će vjerojatno obilježiti javnu raspravu. U radnoj skupini su predlagana najrazličitija rješenja: aktivisti su se pozivali na Europski parlament koji je odlučio da je izbor roda i spola temeljno pravo svake osobe, te su predlagali da matičari upisuju promjenu spola bez ikakve medicinske dokumentacije, tek na temelju osobne želje. Protivnici su pak tražili da se spol mijenja samo nakon kirurške operacije - kaže naš sugovornik koji je sudjelovao u izradi Pravilnika. Ovakav je Pravilnik, dodaje, zapravo srednji put.

- U praksi, spol žele promijeniti osobe koje su doista zarobljene u krivom tijelu. Muškarci rođeni u tijelu žene ne žele rađati djecu, njima je to krajnje odbojno te takva mogućnost postoji tek teoretski - ističe. Dodaje kako i druge europske zemlje, poput Španjolske, Mađarske i Velike Britanije, imaju takva rješenja, pa nisu zabilježile slučajeve muškaraca koji su rađali.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je donošenje Pravilnika propisano lani izglasanim Zakonom o državnim maticama.

Već je taj Zakon predvidio mogućnost upisa promjene spola bez kirurškog zahvata, a ovaj je Pravilnik samo definirao provedbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:15