STAVILI I BLAGAJNU

Nova pravila u našoj katedrali: Za strance, i vjernike i nevjernike, naplata, a domaći - besplatno!

Nemam vam što reći, nisam nadležan govoriti o tim stvarima. Ne znam kad se počeo naplaćivati ulaz, rekao nam je župnik

Ulaz u zadarsku prvostolnicu, katedralu sv. Stošije, odnedavno se počeo prvi put naplaćivati i to 3 eura, ali samo za strane turiste

 Jure Miskovic/Cropix

Zašto je uvedena naplata ulaza u katedralu sv. Stošije?

- Nemam vam što reći, nisam nadležan govoriti o tim stvarima.

Možete li nam barem reći kada se počelo s naplatom?

- Ne znam kad se ulaz počeo naplaćivati.

Ne znate, a u katedrali ste svaki dan?! Valjda znate kad se netko pojavio i počeo naplaćivati ulaz?

- Ne znam, možete me pitati župne stvari, za mise, pričesti, ispovijedi, a ostalo ne...

Tako je prije naprasnog prekida tekao kratki razgovor s don Josipom Radoicom Pinčićem, župnikom zadarske prvostolnice, u kojoj je ovih dana, bez posebne najave i pompe, uvedena naplata ulaza u iznosu od tri eura. Da se ulaz u zvonik sv. Stošije naplaćuje, od ove godine po novoj cijeni (tri umjesto dosadašnja dva eura), stara je stvar. No, brojne Zadrane iznenadilo je uvođenje naplate ulaza u samu katedralu, koja je tako sada dobila novu "atrakciju" - blagajnu. Naime, s desne strane ulaza postavljen je stol s jednim "djelatnikom" koji ulaz u crkvu naplaćuje prema istaknutom cjeniku. Za domaće, vjernike i nevjernike, ulaz je besplatan, a za furešte, vjernike i nevjernike, cijena posjeta ili molitve unutar romaničke bazilike iznosi tri eura.

image

Ulaz u zadarsku katedralu sv. Stošije odnedavno se počeo prvi put naplaćivati

Jure Miskovic/Cropix

Nadbiskupija šuti

Zbog čega je uvedena naplata ulaza u zadarsku katedralu, kome ide prihod od naplate, na što će Zadarska nadbiskupija utrošiti zarađeni novac (bez PDV-a), kome se sve naplaćuje ulaz i planira li se možda uvesti naplata ulaza u crkvu sv. Šime ili možda neku drugu crkvu u nadležnosti Zadarske nadbiskupije, pitanja su koja smo uputili nadbiskupu Milanu Zgrabliću na blagdan Tijelova. No, iz Zadarske nadbiskupije nam je rečeno kako na naš upit nećemo dobiti odgovore iako je nadbiskup za zadarske medije koji su slali upite na ovu temu kazao kako "nema komentara". Zgrablić nam je isti rezolutan odgovor dao i prošli put, kada smo pitali je li točno da je Zadarska nadbiskupija odustala od prisvajanja Doma županije.

Naplata ulaza u sakralne objekte nije nepoznata praksa u Hrvatskoj. Splitska katedrala ima čak pet tipova ulaznica za turiste koje uključuju posjete od tri do pet mjesta, a to su posjet katedrali, kripti, krstionici, riznici i zvoniku. Cijene za posjet više mjesta unutar carsko-episkopalnog centra kreću se od devet do 15 eura, a ako turist želi posjetiti samo katedralu sv. Duje, za to će morati izdvojiti pet eura.

image

Ulaz u katedralu sv. Stošije odnedavno se počeo naplaćivati i to 3 eura, ali samo za strane turiste

Jure Miskovic/Cropix

Šibenik i Dubrovnik

Već se neko vrijeme naplaćuje i ulaz u katedralu sv. Jakova u Šibeniku, koja je zbog svojih iznimnih vrijednosti još 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Naime, šibenska katedrala sa srednjovjekovnom palačom Galbiani čini integrirani projekt "Civitas Sacra" koji služi za unapređenje turističke ponude Šibenika temeljene na valorizaciji kulturne baštine. Ulaznice u visini od pet eura za odrasle naplaćuju se za posjet crkvi, ali i srednjovjekovnoj palači čiji se postav prostire na četiri etaže. Prihod od ulaznica ulaže se u obnovu i održavanje spomenika u starom dijelu grada, kao i u održavanje i funkcioniranje interpretacijskog centra. Ulaz u šibensku katedralu se ne naplaćuje za vjernike, a tijekom misnih slavlja nije dopušteno razgledavanje crkve.

U Dubrovniku je drugačija priča. Ulaz u katedralu sv. Vlaha se ne naplaćuje, ni domaćima ni turistima. Za njih je vjernik - vjernik, bio domaći ili strani…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2023 19:10