IZMJENE ZAKONA

Nova pravila za izbore predložit će i SDP i HDZ

SDP-ov plan još nije poznat, a HDZ u svom prijedlogu neće odustati od dijaspore
 Goran Mehkek/CROPIX

Za nešto manje od mjesec dana, oko 19. studenoga u Saboru bi trebala početi rasprava o svim izmjenama Izbornog zakona koje su sada na dnevnom redu, a svoje prijedloge do 3. studenoga iznijet će i HDZ i SDP.

Naime, na sastanku predsjedništva Sabora s predsjednicima klubova zastupnika u utorak je dogovoreno da se rasprava o izmjenama Izbornog zakona otvori u drugom tjednu nove sjednice koja počinje 12. studenoga.

Važna volja stranaka

Zasad su na dnevnom redu tri zakonska prijedloga. Jedan je troje zastupnika - Jadranke Kosor, Josipa Kregara i Gvozdena Flege - drugi zastupnice Reformista Natalije Martinčević, a treći Hrvatskih laburista. No, na sastanku su prijedloge izmjena najavili i SDP i HDZ. Da SDP priprema svoj prijedlog, potvrdila je Dragica Zgrebec.

Iako su HDZ-ovci na sastanku rekli da “razmišljaju o prijedlogu”, HDZ-ovac Davorin Mlakar poslije je u telefonskom razgovoru najavio i prijedlog svoje stranke.

- Dogovoreno je da do 3. studenoga svi koji žele predaju prijedloge izmjena zakona. HDZ će sigurno predati prijedlog - ustvrdio je.

- Ne znam zašto nas se stalno pita za preferencijalno. HDZ se zalaže za to, ali nije dovoljno samo da se ide s preferencijalnim. Pitanje je koje još izmjene to pretpostavlja. Kako birati zamjenu za zastupnika. Tu je još cijeli niz zakona koje treba uskladiti - rekao je Mlakar. Ističe da treba raspravljati o mnogim stvarima, od izbornog praga do broja izbornih jedinica, jer postoje različiti prijedlozi. HDZ će se zauzimati i za razgovor o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske, jer je, kaže, mnogima glasovanje onemogućeno. Na pitanje ima li šanse da se svi klubovi usuglase o zajedničkom prijedlogu, na što je apelirano na sastanku, Mlakar je uzvratio: - Ako postoji volja stranaka, sve se može dogovoriti.

Komentirajući pismo koje je predsjednik Ivo Josipović poslao šefu Sabora Josipu Leki, pozivajući na konsenzus oko uvođenja preferencijalnog glasovanja već na idućim izborima, Mlakar je rekao da Josipović nije ponudio konkretno rješenje.

Posebne rasprave

- Ne bih želio da to pismo bude temelj izmjena, nego da to budu prijedlozi nas zastupnika - rekao je Mlakar.

Leko je predložio da se postigne konsenzus o svim prijedlozima, no J. Kosor je izjavila da svi prijedlozi imaju jednaku težinu te da se u prvom čitanju o svakom raspravlja zasebno, a u drugom usklađuje zajednički prijedlog. Kosor je predložila i da se, kad počne rasprava o izmjenama raspravi i o inicijativi U ime obitelji te da se pokrene procedure za raspisivanje referenduma.Posao oko izmjene Izbornog zakona trebao bi biti gotov do 15. veljače kako bi sve bilo u ustavnom roku.

Preferencijalno glasanje žele svi

Tri su zakonska prijedloga već predana. Laburisti predlažu model preferencijalnog glasovanja, tako da svaki birač ima tri preferencijalna glasa te da ne postoji prag za uvažavanje preferencijskih glasova kandidata. Predlažu i da zastupnici istodobno više ne mogu biti i gradonačelnici ili načelnici, a traže i smanjivanje broja izbornih jedinica na šest. Jadranka Kosor, Josip Kregar i Gvozden Flego traže uvođenje preferencijalnog glasovanja, a birači bi imali tri glasa koja bi mogli rasporediti unutar određene liste. Ističu i nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika i načelnika, a predlažu i zabranu kandidiranja pravomoćno osuđenima za teža djela. Reformisti predlažu uvođenje preferencijalnog glasanja uz prag od 10 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 15:22