PREPORUKE STRUČNE RADNE SKUPINE

NOVA PRAVILA ZA POBAČAJ Jedna od novosti u zakonu je i odredba o pravu na priziv savjesti, stručnjaci se najviše podijelili oko jednog pitanja

 
Milan Kujundžić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Danas se sastaje Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće, što bi trebao biti temelj Ministarstvu zdravstva za izradu prijedloga budućeg novog zakona o pobačajima.

U povjerenstvu, u kojem su uz liječnike i pravnici, prikupili su rješenja tog pitanja iz 33 europske zemlje kako bi Hrvatska napokon dobila novi zakon s obzirom na to da je i dalje na snazi propis iz 1978. godine, a da se u ovih četrdesetak godina u njemu nije promijenio niti jedan zarez ili riječ.

Neke izmjene

No, prema mišljenju nekih članova povjerenstva, temeljem europskih rješenja zapravo njihov prijedlog ne bi se trebao bitnije razlikovati od važećeg zakona, a to znači da će i dalje postojati mogućnost da žena prekine trudnoću na vlastiti zahtjev. Kažu da zabrana nije opcija jer na tome ustraje samo manji broj zemalja poput Malte, Andore, Lihtenštajna i San Marina, dok je pobačaj u Sjevernoj Irskoj i u Monaku moguć samo ako je ugrožen život žene ili ploda.

Naši sugovornici kažu kako zabrana nema smisla jer u slučaju zabrane zahvata u Hrvatskoj žene to mogu učiniti u nekoj od susjednih zemalja ili će porasti broj ilegalnih prekida trudnoće, što može ugroziti život žene.

Zasad još nije dogovoreno hoće li kao rok do kojeg se može učiniti pobačaj ostati kraj 10. tjedna trudnoće ili će se prihvatiti 12 tjedana, kao što je to u većini od 33 zemlje čija su se zakonska rješenja razmatrala. Dio stručnjaka drži da bi trebalo ostati 10 tjedana kao krajnji rok, osim ako se radi o malformiranom plodu ili ugrozi život majke.Dio stručnjaka pak drži da bi se taj rok trebao povećati na 12 tjedna.

Licencirane ustanove

Vjerojatno će se predložiti mogućnost savjetovanja prije odluke žene na pobačaj ako ona to želi. Naime, u dijelu europskih zemalja savjetovanje je obvezno, a u dijelu to ovisi o volji žene. U svakom slučaju, u novom bi zakonu trebala ostati obveza da se prekidi trudnoće mogu obavljati samo u za to ovlaštenim ustanovama koje bi morale biti pod većom kontrolom rada i prijavljivanja učinjenih pobačaja nego što je to trenutačno.

Naši sugovornici kažu da se često pobačaj na zahtjev “prebacuje” u spontane prekide trudnoće pa je to vjerojatno uz bolju edukaciju i kontracepciju razlog što se “statistički” njihov broj u Hrvatskoj smanjuje više nego u ostatku Europe. Prema zadnjim podacima, u Hrvatskoj je u jednoj godini bilo 2416 induciranih pobačaja i 1326 spontanih, što je osam puta manje nego 1990. godine.

Priziv savjesti

Jedna od novosti u zakonu bit će u odredba o pravu na priziv savjesti ginekologa, odnosno morat će se naći rješenje koje će osigurati ženama pobačaj, a da istodobno dio liječnika taj zahvat ne mora raditi, na što i po drugim važećim propisima ima pravo. Naime, ovlaštena klinika morat će u tom slučaju osigurati ginekologa koji će obaviti taj zahvat.

Trenutačno je rješenje da ako u nekoj ovlaštenoj klinici ni jedan ginekolog ne želi raditi pobačaje, bolnica to mora ugovoriti s drugom institucijom u koju šalje pacijentice. Prema svemu sudeći, ostaje i rješenje po kojem žene same plaćaju zahvat, jer kako kažu članovi povjerenstva, “nije riječ o liječenju”. U većini europskih zemalja inducirani se pobačaj također plaća “iz džepa”.

Utjecaj izbora

Današnji sastanak povjerenstva prvi je korak do novog zakona i trebao bi zamijeniti onaj star 40 godina u kojem su nazivi ustanova nepostojeći (prekid trudnoće može se izvršiti osim u bolnicama koje imaju jedinicu za ginekologiju i u drugim “zdravstvenim organizacijama udruženog rada”!). Drugim riječima, kad bi se “držali zakona kao pijan plota”, u Hrvatskoj bi pobačaji na zahtjev teško bili u potpunosti legalni. No, kako je riječ o “delikatnoj temi”, sve su vlade u posljednjih 30 godina bježale od tog posla, odnosno novog ili promjene starog zakona.

Zato je i pitanje hoće li se u ovoj i sljedećoj izbornoj godini “dogoditi” novi zakon koji na sam spomen izaziva brojne prijepore raznih političkih i društvenih opcija, unatoč mišljenju članova povjerenstva da novi propis ne bi trebao izazvati veće potrese jer se većina onoga što će predložiti “već primjenjuje u praksi”.

Prikupili iskustva europskih država

U Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država EU koje je prikupilo europsku praksu po tom pitanju su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, prof. dr. sc. Berivoj Mišković, dr. sc. Tanja Turudić, prof. dr. sc. Marko Vulića, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, prof. dr. sc. Darko Marčinko, prof. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani, prof. dr. sc. Anica Čulo Margaletić, mr. sc. Mirna Erman-Vlahović i prof. dr. sc. Urelija Rodin.

Prijedlozi rješenja za novi zakon o prekidu trudnoće

- pobačaji se mogu raditi na zahtjev žene

- prekid moguć do 12. tjedna?

- savjetovanje prije pobačaja na dobrovoljnoj bazi

- žene će i dalje plaćati pobačaje

- zahvat će biti moguć samo u ovlaštenim klinikama

- povećat će se nazor nad radom ovlaštenih klinika

- priziv savjesti uvrstit će se u zakon

Kujundžić: Zakon o pobačaju vjerojatno neće biti donesen u roku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu da novi Zakon o pobačaju vjerojatno neće biti donesen u roku koji je naložio Ustavni sud, tako da će biti produžen rok za njegovu izradu.

"Prema mojim saznanjima, čini mi se da će stručno povjerenstvo predložiti produženje roka Ustavnom sudu kako bi se iznašlo optimalno rješenje“, rekao je Kujundžić novinarima u Hrvatskom saboru.

Ustavni sud je 2. ožujka 2017. godine donio odluku kojom je obvezao Sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. To znači da bi u Saboru trebao biti izglasan do početka ožujka.

"Zakon o pobačaju je iznimno kompleksan s raznih aspekata, životnog, sociološkog, demografskog, svjetonazorskog... U tome smislu povjerenstvo sastavljeno od eksperata medicinske i pravne struke već duže vrijeme analizira zakonska iskustva zemalja Europske unije i drugih zemalja i rezultate koje su dali", napomenuo je Kujundžić.

Ministar je najavio da će se javnost uključiti u raspravu kada stajalište povjerenstva bude definirano, jer je sada riječ o istražnoj fazi, kada se analiziraju prakse i rezultati u drugim zemljama. "Kada prijedlog sazrije, uključit će se javnost jer je oko tog zakona potreban što širi konsenzus", kaže Kujundžić.

Na pitanje hoće li se u ovom mandatu vidjeti prvi obrisi zakona, Kujundžić je odgovorio kako ne može prejudicirati jer se radi o vrlo osjetljivom pitanju, a ljudi na tome intenzivno rade. "Hoće li taj rad biti u mjesecima, to ne mogu reći", kazao je.

"Priželjkujem da nađemo dobar model koji će dati najbolje rezultate, da imamo što manje abortusa i što više rođene djece. Želim da svatko tko začme dijete bude siguran da će država jamčiti da će to dijete imati sve što mu je potrebno za život", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 02:19