SUZBIJANJE ZARAZE

NOVA PRAVILA ZA SPROVODE U VRIJEME KORONE Nema dostave cvijeća i svijeća, nema glazbe, u osmrtnici ne smije pisati vrijeme i mjesto održavanja pogreba

 
Ilustracija
 Nicola Marfisi / Avalon Editorial / Profimedia

Stožer civilne zaštite RH donio je jučer, među ostalim, odluku o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja. Od sada se pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urne smije održati samo uz članove najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, s time da nitko od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temepraturu niti simptome akutne respiratorne infekcije.

U osmrtnicama ne smije biti objavljeno mjesto i vrijeme održavanja pogreba, a ne smije se naručiti niti glazba ili dostava svijeća i cvijeća. Odluka je donešena zbog suzbijanja zaraze koronavirusom, a njezine odredbe vrijedit će 30 dana od donošenja odluka, ako Stožer u međuvremenu ne odluči drugačije.

Stožer civilne zaštite RH

Odluku Stožera prenosimo u cjelosti:

'S obzirom na rizik prijenosa bolesti COVID-19 prilikom okupljanja većeg broja osoba na istom mjestu, uvodi se protuepidemijska mjers načina održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja koja se odnosi na sve osobe na području Republike Hrvatske te na pravne i fizičke osobe koje se bave pogrebnom djelatnošću, u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Za vrijeme trajanja mjere iz ove Odluke:

Pogreb, posljednji ispraćaj i polaganje urne održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerska zajednice, poštujući upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Obavijest o smrti (osmrtnica) ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja i polaganja urne.

Obustavlja se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća.

Ni jedan od sudionika ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu niti imati simptome akutne respiratorne infekcije.

Stožeri civilne zaštite dužni su osigurati provedbu i nadzor provođenja mjera iz ove Odluke.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja i objavit će se u Narodnim novinama', stoji u odluci koju je jučer donio Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 02:24