‘KOCKANJE DIONICAMA‘

Nova pravna pobjeda makarskog poduzetnika: ‘Odbijen je zahtjev HPB-a za odgodom ovrhe!‘

Ukupna svota koju će HPB morati isplatiti s kamatama je gotovo 30 milijuna kuna, tvrdi Jušte Puharić putem agencije koja ga zastupa
Jušte Puharić
 Vedran Peteh/cropix

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je zahtjev Hrvatske poštanske banke za odgodu ovrhe na poslovnim udjelima HPB Investa, čime se makarski poduzetnik Jušte Puharić za jedan korak približio kraju pravne bitke koju vodi kako bi naplatio 12,6 milijuna kuna s pripadajućom zateznom kamatom, za koliko ga je HPB prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštetio. Kako je drugostupanjski sud ranije ove godine presudio, HPB je oštetio Puharića nepravodobno i nesavjesno postupajući s dionicama koje je ovaj dao kao zalog za kredit, a ukupna svota koju će HPB morati isplatiti s kamatama je gotovo 30 milijuna kuna, tvrdi Puharić putem agencije koja ga zastupa.

Odbijeni zahtjev za odgodu ovrhe odnosi se na udjele Hrvatske poštanske banke u društvu za upravljanje investicijskim fondovima HPB Invest nominalne vrijednosti 5 milijuna kuna, dok se odluka o javnoj dražbi nad zgradom sjedišta HPB-a u Jurišićevoj ulici u Zagrebu još očekuje. Sud je u odluci kojom se odbija zahtjev za odgodu ovrhe naglasio da je svatko u Republici Hrvatskoj dužan poštivati pravomoćnu i ovršnu odnosno izvršnu sudsku odluku i njoj se pokoriti, a što HPB ne čin.

Gubitkom poslovnog udjela u HPB Investu, Hrvatska poštanska banka izgubila bi upravljanje nad imovinom fondova vrijednom oko milijardu kuna, tvrdi se u priopćenju.

Podsjetimo, Hrvatska poštanska banka odlučila je ranije ne postupiti u skladu s pravomoćnom presudom prema kojoj je Jušti Puhariću dužna isplatiti 12,6 milijuna kuna sa zateznim kamatama, što predstavlja kršenje zakona, koje je tim teže budući da je riječ o banci u većinskom državnom vlasništvu. Banka nije izvršila plaćanje u roku propisanom presudom, te je Puharić bio prisiljen potražiti zaštitu ovršnim postupkom protiv HPB-a.

"Duboko sam razočaran ponašanjem HPB-a, prvo time što su se kockali mojim dionicama te mi prouzročili milijunsku štetu, a drugo time što sada odbijaju isplatiti novac koji mi duguju prema pravomoćnoj sudskoj presudi, osobito jer je riječ o državnoj banci. Zadovoljan sam što je sud utvrdio neosnovanost zahtjeva banke i da im nije pošla za rukom zlouporaba procesnih prava kojom su nastojali izbjeći podmirenje svoje obveze time što će me oblatiti sudu na najprimitivniji mogući način. Nadam da ću uskoro privesti kraju ovršne postupke i naplatiti se od zgrade sjedišta HPB-a u Zagrebu te njihovih poslovnih udjela u društvu HPB Invest i druge imovine", naglasio je Jušte Puharić povodom najnovije odluke Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

HPB se protivi ovrsi nad svojom imovinom te od suda traži odgodu ovrhe kako banci ne bi nastala nenadoknadiva šteta. Prethodno je ista ta Hrvatska poštanska banka na Zagrebačkoj burzi objavila kako ovaj predmet nema materijalni značaj za poslovanje banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 11:08