VREMENSKA PROGNOZA

Nova promjena na pomolu: Nemojte još pospremiti ljetnu odjeću, temperature će se penjati i do 20°C

U idućih šest dana bit će uglavnom suho i djelomice sunčano, uz blagi porast temperature, te na moru do vikenda razmjerno vjetrovito


 
 Sasa Buric/Cropix

U idućih šest dana bit će uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz blagi porast temperature, te na moru do vikenda razmjerno vjetrovito.

Na kopnu će u četvrtak i petak jedno od obilježja vremena biti i jutarnji mraz, a krajem ovoga tjedna i početkom sljedećega mjestimična jutarnja magla.

Na Jadranu sve do subote treba računati na često jaku buru s olujnim udarima, osobito podno Velebita i Biokova te na poteškoće u prometu, zatim slabiji sjeverozapadnjak pa jugozapadnjak, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz više vedrine nego oblaka. Zatim će biti uglavnom suho uz promjenjivu naoblaku i sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Jutro hladnije nego u srijedu, uz lokalno slab mraz pri tlu i maglu, ponajprije u zapadnoj Slavoniji.

Veća vjerojatnost slabog mraza i mjestimice magle ujutro je u središnjoj Hrvatskoj, gdje najniža temperatura nerijetko može biti oko 0 °C. Danju pretežno sunčano, od sredine dana s umjerenom naoblakom, a vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Najviša temperatura oko 13 °C.

Najsvježije će biti u gorskoj Hrvatskoj, po kotlinama ujutro s mrazom i lokalno moguće maglom. Prevladavat će sunčano, osobito na sjevernom Jadranu, a u gorju ponegdje umjerena naoblaka. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura, osobito podno Velebita s olujnim udarima. Najviša temperatura bit će od 8 °C u Lici i Gorskom Kotaru do 16 °C na obali, a najniža po kotlinama i oko -2 °C, pri tlu i niže.

Vjetrovito, svježe i sunčano u srijedu će biti u Dalmaciji. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima uz umjereno valovito i valovito more. Najniža temperatura od 5 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 12 °C na otocima, a poslijepodne na obali oko 17 °C, u Zagori oko 13 °C.

Na jugu Hrvatske pretežno sunčano, također uz umjerenu i jaku, na udaru ponegdje i olujnu buru te valovito more. Najviša dnevna temperatura većinom od 17 do 19 °C, a jutarnja podjednaka ili malo niža nego u srijedu, no zbog bure će se činiti hladnije.

U nastavku tjedna vrijeme se u unutrašnjosti neće bitno mijenjati, osim što će vjetar oslabjeti i temperatura lagano rasti. Pritom će se ujutro smanjivati vjerojatnost slabog mraza, a povećavati vjerojatnost magle. Prevladavat će suho i barem djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom.

Na Jadranu pretežno sunčano, povremeno i vedro, uz umjerenu i jaku buru koja će prema kraju tjedna postupno slabjeti. Temperatura u blagom porastu, no do ugodnijih vrijednosti, viših od 20 °C, morat ćemo pričekati idući tjedan, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:13