ALTERNATIVNI PRAVAC

NOVA RUTA IZBJEGLICA Čini se da se otvara novo mjesto nakojem će izbjeglice ulaziti u Hrvatsku. I to na području gdje ih nismo očekivali

 AFP

ZAGREB - Dok se danonoćno izmjenjuju lica u istoj koloni balkanske izbjegličke rute preko Slavonije, a javnost strahuje da bi nevoljnici mogli "udariti" na Prevlaku, čini se da se novi pravac otvara tamo gdje smo najmanje očekivali - preko Like.

U Melinovcu, na području općine Donji Lapac, djelatnici PU ličko-senjske, naime, u ilegalnom prijelasku državne granice s BiH zatekli su državljana Sirije. Uhitili su ga, a potom prepratili u prihvatni centar za strance.

Nije poznato kojim je sve putevima Sirijac lutao Bosnom, prije nego li je izbio na našu granicu.

U međuvremenu, Slovenija i dalje prihvaća izbjeglice iz Hrvatske. U srijedu navečer i četvrtak ujutro, dva vlaka s izbjeglicama prispjela su u slovensku Dobovu, gdje čekaju prijevoz dalje, prema Šentilju ili u izbjegličke kampove u unutrašnjosti države.

Bojazni da će Austrija podići ograde na granici sa Slovenijom, što bi moglo usporiti protok izbjeglica i potaknuti Sloveniju na zatvaranje svojih granica prema Hrvatskoj, odagnao je austrijski premijer Werner Faymann u srijedu navečer kada je u razgovoru s predsjednikom Europske komisije Jeanom Claudeom Junckerom ustvrdio kako 'ogradama nije mjesto u Europi.'

- Neće biti ograda prema Mađarskoj, i neće biti ograda prema Sloveniji, izjavio je Faymann za fržavnu televiziju, i dodao da neće biti manje izbjeglica na granicama bez obzira na to koje mjere primjenili na granici.

U Dubrovniku zaustavljeni Albanci u pokušaju ulaska u Hrvatsku

Tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici su u tri odvojena slučaja spriječili ukupno 7 albanskih državljana u pokušaju nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku.

U prvom su slučaju policijski službenici Policijske postaje Gruda u mjestu Gruda zaustavili osobno vozilo albanskih nacionalnih oznaka koje je prethodno zamijećeno prilikom ukrcavanja dvoje putnika u mjestu Palje Brdo. Vozilom je upravljao državljanin Albanije koji je zakonito ušao u RH preko GP Karasovići, a kao putnici u vozilu su se nalazila dvojica albanskih državljana za koje je kriminalističkom obradom utvrđeno da su državnu granicu između Crne Gore i RH prešli nezakonito, pješice u blizini GP Karasovići.

U drugom su slučaju policijski službenici Policijske postaje Ploče prilikom kontrole vozila na trajektnom pristaništu u Pločama u osobnom vozilu albanskih nacionalnih oznaka zatekli četvero albanskih državljana. Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je troje putnika nezakonito prešlo državnu granicu u blizini GP Karasovići, dok im je vozač pomagao u nezakonitim migracijama.

U trećem su slučaju policijski službenici Postaje pomorske policije Dubrovnik na autobusnom kolodvoru u Dubrovniku zatekli dvoje albanskih državljana koji u svojim putnim ispravama nisu imali ulazni pečat RH, a za koje je kriminalističkim istraživanjem utvrđeno da su nezakonito ušli u RH iz pravca Crne Gore i to pješice sjeverno od GP Karasovići.

Dvojica vozača prekršajno su sankcionirana zbog pomaganja u nezakonitim migracijama, dok je sedmorici albanskih državljana određena dvogodišnja zabrana ulaska i boravka u RH te je najavljena njihova readmisija u Crnu Goru, stoji u priopćenju koje je poslala PU dubrovačko-neretvanska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:24