PODJELA POZICIJA

Nova Škorina ambicija: Želi važnu funkciju u Saboru GRBIN ‘Teška srca bih glasao za njega...‘

Doznalo se i tko će zasjesti na mjesto predsjednika zastupničkog kluba Domovinskog pokreta
Miroslav Škoro
 Antonio Bronic/POOL/AFP

Nakon parlamentarnih izbora većina i oporba moraju se dogovoriti o čelnim mjestima u saborskim odborima. Potrebno je još podijeliti i dužnosti potpredsjednika Sabora. Njih prema poslovniku može biti tri do pet, a do sada ih je uvijek bilo pet: po tri iz većine i dva iz opozicije.

Jedno bi mjesto potpredsjednika Sabora moglo pripasti zastupniku nacionalnih manjina. Oporba će svoja dva mjesta rasporediti sukladno rezultatima izbora. Prema trenutnom broju zastupnika, SDP-u bi moglo pripasti samo jedno mjesto potpredsjednika Sabora, što znači da bi drugo mjesto dobio Domovinski pokret.

Novi list piše da su se oni odlučili za potpredsjednika Sabora kandidirati Miroslava Škoru, a šef kluba će im biti Milan Vrkljan. Očekuju da će ostatak oporbe konsenzusom to prihvatiti te da im probleme neće praviti ni Most.

- Narod je na izborima odlučio da iz opozicijskih redova potpredsjednici Sabora budu jedan SDP-ovac i jedan zastupnik Domovinskog pokreta. Ako ne bismo uvažili postizbornu matematiku, posegnuli bismo za presedanom, a to nas ne bi nigdje odvelo, rekao je jučer za Novi list politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

Iz drugih lijevih opcija u Saboru zasad poručuju da im je konstituirajuća sjednica Sabora još uvijek predaleko da bi o tome razmišljali, no među zastupnicima ipak postoji ideja da se s SDP-om pokušaju izboriti za svog potpredsjednika Sabora.

SDP-ov Peđa Grbin je rekao da Domovinski pokret ima najviše zastupnika nakon SDP-a, no za Hrvoja Zekanovića kao potpredsjednika Sabora, kaže, ne bi glasao.

- Kad je riječ o Škori, mislim da bih to učinio teška srca, poručio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:11