UZDRMANI MINISTAR

NOVA SPORNA SITUACIJA? 'Kujundžićevo Ministarstvo je firmi njegova prvog susjeda dalo poslove vrijedne 4,7 milijuna kn' MINISTAR 'To nije istina'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

U čitavom nizu informacija o ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, koji se našao u središtu afere zbog svojih nekretnina, u subotu je isplivala i nova sporna situacija o kojoj piše portal Telegram, ali za koju Kujundžić tvrdi da nije točna. Kako navode, u posljednje je dvije godine Ministarstvo zdravstva isplatio 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić Nevenu Mrkši, tj. njegovoj tvrtki Smart Medical d.o.o.

Tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Kujundžić stupio na ministarsku dužnost. Prije toga, do 2016., Mrkša je imao firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić veže ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje.

Prema dostupnim informacijama, kako navodi Telegram, tvrtka Smart Medical bavi se trgovinom farmaceutskih proizvoda i zastupnik je njemačkog proizvođača uređaja za endoskopiju. Tek osnovana firma odmah je započela unosnu suradnju s državom. U 2018. godini iz proračuna je preko Ministarstva zdravstva dobila 1.125.653 kuna, što je činilo više od 50 posto ukupnih prihoda tvrtke. U 2019. dobila je znatno više, 3.556.047 kuna, a ukupni prihodi tvrtke u toj godini još nisu objavljeni. Prema službenim podacima, Smart Medical je preko Ministarstva nabavljao proizvode bolnicama u vlasništvu države: KB Dubrava, KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, KBC Rijeka i KBC Sestre Milosrdnice.

Dok je prije desetak godina bio ravnatelj KB Dubrava, Milan Kujundžić našao se pod optužbama za namještanje poslova tadašnjoj tvrtki Nevena Mrkše. U to vrijeme, njihove su supruge zajedno gradile urbane vile, a tvrtka u kojoj je radio Neven Mrkša dobivala je milijunske poslove od KB Dubrava. No, optužbe nikad nisu dokazane. Kujundžić ih je odlučno demantirao, ali je potvrdio zajedničke poslove s nekretninama. - Točno je da moja žena ima firmu te da je sa Snježanom Mrkšom kupila zemljište u Gračanima na kojem se grade dvije kuće, izjavio je tada.

Kako napominje Telegram, Tatjana Kujundžić i Snježana Mrkša gradile su upravo one kuće u Markuševcu, koje će se ovih dana naći u središtu afere koju je otkrio taj portal. Jednu od dvije kuće Kujundžići su kupili od tvrtke Tatjane Kujundžić za 100.000 eura, kada ju je banka procjenjivala na 316.000 eura. Drugu kuću otkupila je obitelj Mrkša, također od Zidnog vrta d.o.o., tvrtke Tatjane Kujundžić. Kada se 2005. godine kretalo u projekt, zemljište za buduće vile otkupili su tvrtka Zidni vrt i Neven Mrkša zajedno, za 120 tisuća eura. Vile su gradili za prodaju, no ministar je ovih dana nekoliko puta ustvrdio kako zbog krize koja je nastupila nisu uspjeli naći kupce pa su ih osobno otkupili od tvrtke Zidni vrt.

Zajedno su također 2007. uzeli kredit u Nava banci. Nakon što su luksuzne vile završene, Jutarnji list je pisao kako se stanovi u njima oglašavaju preko agencija za nekretnine, za cijenu od 500.000 eura po stanu. Obitelj Kujundžić svoju je nekretninu otkupila za 100.000 eura.

Prema javnim istupima, Milan Kujundžić i Neven Mrkša poznaju se najmanje 27 godina. - Živjeli smo u istoj zgradi, kazao je Kujundžić u izjavi iz 2008.. Obitelj Mrkša pojavljuje se i u priči s apartmanima na Pagu. Njihovi su sinovi od Kujundžića otkupili jedan od paških apartmana.

Kujundžić: Nema evidentiranih isplata

O članku koji je u subotu objavio Telegram ministar Kujundžić se oglasio priopćenjem u kojem demantira iznesene tvrdnje.

- Nastavno na danas objavljen novi članak od strane "Telegrama" u kojem se opetovano iznose neistine, a ovaj put se odnose na navodne isplate Ministarstva zdravstva prema tvrtki Smart Medical d.o.o., molim da se javnost izvijesti kako uvidom u knjigovodstvenu evidenciju Ministarstva zdravstva od 2015.g. do danas nema evidentiranih isplata prema navedenoj tvrtki.

Ovom prigodom također želim najaviti kako ću u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu u cilju zaštite kako mog osobnog ugleda, tako i Ministarstva zdravstva, navodi se u Kujundžićevom priopćenju. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:31