KAKO ZAUSTAVITI PRODOR

Nova strategija zaštite domova: Poseban tim koordinira mjere, posjete samo uz masku i ogrtač

Proboj korone u domove za starije noćna su mora svih zemalja jer u tom slučaju bilježe se velike žrtve
 Berislava Picek/cropix

- Za sada je 14 pozitivnih korisnika privatnog doma u Vinkovcima, ali još uvijek nismo utvrdili gdje je ishodište zaraze. No, svi pozitivni su primljeni na Infektološki odjel vinkovačke bolnice i za sada ni jedan nije u životnoj opasnosti. Većina nema neke jače simptome - kaže vinkovačka epidemiologinja dr. Vedrana Lanc Čurdinjaković.

Dodaje da se u svim domovima na području grada inače povode epidemiološke mjere kojima je cilj zaustaviti virus ‘ispred vrata’.

No, upravo proboj korone u domove za starije noćna su mora svih zemalja jer u tom slučaju bilježe se velike žrtve. Proteklih mjeseci u nekoliko su navrata mijenjane preporuke, poglavito one koje se odnose na posjete korisnicima te mogućnosti da korisnici ipak povremeno mogu izlaziti iz doma. U vrijeme lockdowna ne samo da korisnici nisu imali posjete obitelji već ni sami nisu mogli izlaziti i to je bilo veliko psihičko opterećenje, ali na kraju se pokazalo da su tako spašeni brojni životi.

Prepreke

- Majka mi je u jednom zagrebačkom domu za starije, nepokretna je i to mi je veliki problem jer je mogu posjetiti samo na kratko, a onda trebam osim maske i zaštitni ogrtač kojeg sam pokušala nabaviti, ali ih naprosto nema. Ne znam zašto moramo proći tolike prepreke da bismo vidjeli nakratko svoje najmilije - riječi su to Zagrepčanke koja otkako je počela epidemija Covida-19 ima problem s posjetama majci.

Na žalost, potrajat će to sve dok se ne riješimo koronavirusa bilo cijepljenjem ili pak bude li sreće, virus ode ‘u povijest’.

Naime, još je u sjećanju splitski dom u Vukovarskoj u kojem je u prvom naletu epidemije Covida-19 umro velik broj korisnika. Krajem prošlog tjedna korona je ušla u jedan privatni zagrebački dom, a ovog tjedna u dom u Vinkovcima.

Svaki put kad epidemija ‘uđe’ u domove za starije zaraženo je barem desetak korisnika, a nerijetki su i smrtni ishodi. To je i razlog što su epidemiološke mjere u domovima umirovljenika gotovo drastične, jer činjenice govore da je koronavirus osobito opasan za starije i kronične bolesnike, a u toj je populaciji i smrtnost daleko veća, odnosno prema nekim istraživanjima od svih umrlih od Covida-19 stopa smrtnosti za starije od 80 godina veća je od 30 posto.

Nepokretni

Zanimljivo je da cijelo vrijeme epidemije virus nije uspio ući ni u jedan od 11 zagrebačkih domova umirovljenika koji su u vlasništvu Grada, u kojima je prosječna životna dob korisnika viša od 80 godina. U 17 objekata boravi oko 4000 korisnika od kojih je dio i nepokretan. No, čini se da je pronađen dobar model zaštite, ali dakako on ima i svoju cijenu, a to je bitno smanjena mogućnost posjeta obitelji koja je prije epidemije bila moguća u svako doba i neograničenog trajanja.

- Kad su rađene preporuke kojima su dopuštene posjete našim korisnicima koji su nepokretni pa ne mogu izaći iz doma na dvorište morali smo naći način kako ih zaštititi, a to je onda značilo obavezna maska i jednokratni ogrtač za posjetitelje.

Vani je dovoljna samo maska. Koliko će biti oštre mjere ovisi o kretanju epidemije. Trenutno je opet malo mirniji period, a onda i mi naše mjere prilagođavamo. Kad imamo više pozitivnih pojačamo mjere zaštite jer cilj je štititi najugroženije, a to ponekad mogu biti i zabrane posjeta. S ljudske strane to je teško, ali nemamo drugog načina. Možda će i ta mjera nužnosti nošenja zaštitnih ogrtača, ako brojke budu padale, biti ukinuta kao što je bilo krajem svibnja kad smo dnevno imali tek nekoliko zaraženih - objašnjava dr. Tanja Ćorić, voditeljica Službe za gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Uzimanje brisa

Dodaje da su posjete organizirane u svakom domu drukčije. Naime, nije svejedno radi li se o velikom domu s primjerice 400 ili 600 korisnika ili o nekom s dvadesetak do 50. Kad je dom manji onda i posjete mogu biti češće. Jednostavnije je kad je korisnik pokretan pa se posjeta odvija na otvorenom s maskama na licu.

- Sad u vrijeme korone organizacija je vrlo komplicirana. Naime, posjetitelj se mora najaviti i dobiti termin kad može doći. Djelatnici moraju svakom posjetitelju izmjeriti temperaturu, zatim dobiti pisanu izjavu da nije bio u kontaktu s pozitivnom osobom, da on nije pozitivan na Covid-19. Drugim riječima zaposlenici moraju voditi vrlo brižno svu evidenciju kontakata kako bi se u slučaju pojave korone imali bitni podaci.

U svakom slučaju u prosjeku korisnik može imati posjetu jedan do dva puta tjedno, inače bi patio redoviti rad s korisnicima. Obiteljima je to teško, ali nemamo izbora - kaže dr. Ćorić.

Dodaje da se u domovima za starije u vlasništvu Grada za sad uspješno spriječio ulaz virusa, vjerojatno i zato šo su pripreme krenule vrlo rano, još krajem siječnja.

- Već smo tada krenuli s izradom protokola u kojima su jednu od najvažnijih uloga imale medicinske sestre koje rade u domovima. Osnovali smo i poseban tim za koordinaciju svih aktivnosti vezanih za sprečavanje Covida-19, pratimo situaciju, imamo pripravnost 24 sata...

Pokazalo se i vrlo bitnim uzimanje brisa korisnicima u domu jer je puno nepokretnih. Napravili smo edukaciju za 135 medicinskih sestara i tehničara koji rade u domovima umirovljenika, ali i u socijalnim ustanovama. Sve to dalo rezultata - kaže dr. Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:53