ODLIČNA VIJEST

NOVA SVJETSKA RANG-LJESTVICA Riječko sveučilište prvi put uvršteno među pet posto najboljih na svijetu

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci
 Matija Djanjesic / CROPIX

Sveučilište u Rijeci (UniRI) prvi je put uvršteno na jednu od najpriznatijih rang-ljestvica svjetskih sveučilišta - QS World University Rankings, ušavši tako među 4,5 - 5,5 posto najboljih sveučilišta cijelog svijeta.

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se 1000 najboljih svjetskih sveučilišta rangira prema kvaliteti. Od hrvatskih sveučilišta na QS ljestvici, Sveučilište u Rijeci rangirano je u grupi od 801. do 1000. mjesta za 2021. zajedno sa Sveučilištem u Zagrebu.

- Ovo je u kratko vrijeme druga odlična vijest za Sveučilište u Rijeci. Nakon što smo prvi put uključeni u top 800 sveučilišta prema sustavu rangiranja Clarivate Analytics (RUR), sada smo ušli i na drugu prestižnu ljestvicu QS World University Rankings 2021. To je potvrda da naša kvaliteta raste te da su naši rezultati takvi da nas svrstavaju među pet posto najboljih sveučilišta na svijetu. To nam puno znači jer potvrđuje da dobro radimo i prema svjetskim kriterijima uspješnosti. Važno je to zbog naših studenata, profesora i svih zaposlenika koji su i time dobili povratnu informaciju o svojem radu i kvaliteti institucije - rekla nam je prof. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

- Meni osobno je bitno da QS određuje poziciju temeljem sveobuhvatnih kriterija, koji nisu posve isti kao kod RUR-a, a velikim dijelom uključuju, osim kvalitete nastave i znanstvenih publikacija, internacionalizaciju, akademsku reputaciju institucije i reputaciju institucije kao poslodavca. Vjerujem da je upravo naša otvorenost prema svijetu i snažno intenzivirana prisutnost u Europi dovela do ove prepoznatljivosti. Zasigurno je velikim dijelom vezana i uz pripadnost najbolje ocijenjenoj Europskoj mreži sveučilišta YUFE gdje radimo s još devet izvrsnih europskih sveučilišta - zaključila je rektorica Prijić- Samaržija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 11:13