ISTRAŽIVANJE

Nova teorija austrijskih znanstvenika: Djeca šire koronavirus jednako kao i odrasli

Situacija bi mogla biti i opasnija otvore li se škole i pojavi li se britanski soj virusa, koji se brže širi
 Boris Kovacev/Cropix

Rizik od infekcije koronavirusom kod djece se umanjuje jer rijetko imaju simptome, pa covid-19 ostaje neotkriven, tvrde austrijski znanstvenici i naglašavaju da je u svakoj trećoj učionici tijekom studenog u Austriji sjedilo jedno zaraženo dijete, što je omogućilo brže širenje virusa.

Znanstvenici s Bečkog sveučilišta pod vodstvom Michaela Wagnera, profesora mikrobiologije, tvrde da je to proturječno dosadašnjim teorijama, prema kojima SARS-CoV-2 uglavnom ne napada djecu jer je njihovo istraživanje tijekom tri mjeseca, od rujna od studenog, pokazalo da se stopa zaraženih u školama povećavala jednako kao što se povećava i broj pozitivnih u populaciji, odnosno da se utrostručila.

Dapače, tvrde da, ako se zatvore sva ostala potencijalna mjesta okupljanja i zaraze, a škole ostanu otvorene, i dalje postoji veliki rizik za širenje infekcije. Pritom naglašavaju da bi situacija mogla biti i opasnija otvore li se škole i pojavi li se britanski mutirani virus koji se širi brže.

Njemački virolog Christian Drosten iz Sveučilišne bolnice Charité u Berlinu rekao je da su lipnju i srpnju, kada su škole u Britaniji ponovno otvorene nakon lockdowna, istraživači iz Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj otkrili da one nisu pošteđene korone kao što su se mnogi nadali i da među učenicima ima onoliko zaraze koliko i drugdje.

S obzirom na to da se britanski mutant virusa brže širi i među djecom, jasno je, kažu, zašto bi škole trebale ostati zatvorene premda u većini zemalja to zasad nije opcija. Wagner je upozorio da će prevelika cirkulacija virusa povećati vjerojatnost za mutacije, a onda postoji opasnost i da postojeća cjepiva budu neučinkovita zbog prevelikog broja promjena na virusu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:31