SVAĐA OKO ANKETA

Nova TV i RTL: Pokradeni smo, neka nam HTV plati svoj dio

Zagreb, 061109.HRT.Prisavlje.Sjednica vijeca Hrvatske televizije.Na slici: Hloverka Novak Srzic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Glavna urednica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić i urednik Informativno-magazinskog programa RTL-a Ivan Lovreček pozvali su Hloverku Novak Srzić i HTV da plate svoj dio novac za rezultate izlaznih ankete za predsjedničke izbore agencije Ipsos Plus.

Naime, HTV je iako nije platio tu anketu koju su naručile i svoj novac dale Nova TV i RTL, iskoristio te podatke u svom nedjeljnom Dnevniku, navodeći samo da su izvor ‘komercijalne televizije’. Inače cijena takvih velikih anketa, a u ovoj je uključeno 8871 ispitanika na 150 biračkih mjesta, po procjenama stručnjaka kreće se oko 50 tisuća eura, što znači da bi HTV-ov dio bio nešto više od 16 tisuća eura.

Glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić na jučerašnjoj sjednici Vijeća HRT-a usputno je kazala novinarima kako su ti ‘podaci bili javno dobro, korišteni i od drugih i pročitanih na HTV-u pola sata nakon što su ih objavili RTL i Nova TV’.

- Podsjetila bi samo još jednom kako je HTV s Novom TV i RTL-om sudjelovao u pregovorima s agencijom Ipsos Plus o narudžbi izlaznih anketa, od koje su na kraju odustali. Dakle znali su uvjete, znali su cijenu, ja sam osobno razgovarala s Hloverkom, no sve jedno su postupili protivno svim pozitivnim propisima, potpuno neprofesionalno. Nisu čak naveli ni izvor tih podataka, za razliku od ostalih. Žalosno je što televizija koja dobiva novac od RTV pristojbe, dakle od svih nas, radi to što radi, a mi koji sami zarađujemo svoj novac, pronalazimo sredstva kako bi javnost imala pravodobnu informaciju, za razliku od javne televizije kojoj bi to trebala biti jedna od glavnih zadaća. HTv nije platio ovu anketu, a objavio ju je i za takav postupak postoji samo jedna riječ. Za početak ih pozivam da plate svoj dio - kazala je glavna urednica Informativnog programa Nove TV Iva Gačić. Ništa manje oštar nije bio ni urednik Informativno-magazinskog programa RTL-a Ivan Lovreček nazvavši taj postupak HTV u najmanju ruku neprofesionalnim.

- Žalosno je što se sada Hloverka Novak-Srzić poziva na portale i druge medije, koji su svi barem jasno naveli RTL i Novu TV kao izvor informacija. Slažem se s kolegicom Gačić kako za taj potez HTV može nazvati samo jednom riječju. Naš prvi potez zbog nelegalnog korištenja ovih podataka je zahtjev da plate kao i svi mi ostali tu anketu - istaknuo je Lovreček koji je inače začetnik ideje o zajedničkoj narudžbi izlaznih ankete za predsjedničke izbore kod jedne agencije. Prema Lovrečekovim riječima, HTV je odustao od tog posla samo deset dana prije potpisivanja ugovora uz obrazloženje da zbog za javnu televiziju obaveznog javnog natječaja moraju odustati od narudžbe.

Svi mogu jeftinije proći kad se udruže

Urednik Informativno-magazinskog programa RTL-a Ivan Lovreček inicirao je još u rujnu razgovore o zajedničkoj narudžbi izlaznih ankete za predsjedničke izbore iz dva razloga.

- Prvi razlog je bio kredibilitet tih podataka, jer je do tada svaka televizija naručivala kod druge agencije to istraživanje, pa je dolazilo do odstupanja rezultatma, što je zbunjivalo gledatelje. Drugi motiv je bio što smo zanli da tako svi možemo jeftinije proći ako se udružimo - obrazložio je Lovreček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:53