UPOZORENJE SINDIKALISTA

NOVA UZBUNA NA IMUNOLOŠKOM 'U skladištu imamo 30 tona krvne plazme. Sve ćemo morati spaliti'

Sindikalist tvrdi da DORH i USKOK istražuju Agenciju za lijekove koja je Imunološkom zavodu oduzela dozvolu
Zagreb, 140711.MOLIMO ZASTITITI INDETITET DAVATELJA.Rockefellerova ulica.Reportaza sa Imunoloskog zavoda za transfuzijsku medicinu.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Oko 30 tona krvne plazme, uskladištene u Imunološkom zavodu, koji je lani u srpnju izgubio licencu za njezinu preradu, moglo bi završiti na spaljivanju.

Zavod je ne može preraditi, a svjetske kompanije koje su se ponudile za taj posao dok se osposobe novi pogoni, nisu spremne bezuvjetno preuzeti zalihe i preraditi ih jer smatraju da Imunološki zbog gubitka licence ne može jamčiti kvalitetu skladištenja plazme. To proizlazi iz razgovora sa Srećkom Sladoljevim, predsjednikom Novog sindikata u Imunološkom zavodu, te dr. Ivanom Marchiottijem, vlasnikom zagrebačke tvrtke Biognost, zastupnikom španjolskog Grifolsa, jednog od velikih prerađivača plazme koji se, nakon švicarske Octapharme, zainteresirao za preuzimanje Imunološkog.

- Protivim se ulasku strateškog partnera u preradu krvne plazme, osim Grada Zagreba - rekao je Sladoljev, koji tvrdi da DORH i USKOK istražuju Agenciju za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), no potvrdu toga nismo dobili, dok u HALMED-u kažu da o istrazi nisu obaviješteni.

I dok ponude za spašavanje proizvodnje Imunološkog pristižu u Ministartvo gospodarstva, gdje su na sastancima bili Ivo Usmijani, vlasnik JGL-a, predstavnici Pharmasa Luke Rajića i FGS-a Nexus, potom u Ministarstvo zdravlja kojima su se javili Octapharma i Grifols, zatim direktno u Vladu kojoj je pismo namjere poslao Grad Zagreb, Sladoljev je jučer zatražio da HALMED Imunološkom zavodu produlji licencu za preradu krvne plazme.

- Jedini način da se spasi 30 tona plazme te dovrši 11 milijuna kuna njenih poluprerađevina je da Agencija za lijekove produži proizvodnu dozvolu na godinu dana. Uvjeti koje je HALMED posljednji put zatekao najbolji su od kada uopće dolaze u inspekcijski nadzor!

Ta godina dana potrebna nam je da bismo dovršili započete i plaćene građevinske radove te instalirali na postojećoj lokaciji već nabavljenu i plaćenu kapitalnu opremu vrijednu milijun dolara. Očekujem da će nam to osigurati dozvolu za rad za još tri godine, što je dovoljno da kompletnu proizvodnju preselimo na novu lokaciju - sažima Sladoljev.

Iz HALMED-a su odgovorili kako Imunološki ne može dobiti licencu bez ispunjavanja uvjeta, odnosno da “nema kompromisnih rješenja”.

Biognost je inače posljednji u nizu s ponudom za proizvodnju krvnih derivata. - Želimo biti aktivni sudionik restrukturiranja Imunološkog u dijelu krvnih derivata, preuzeti prikupljanje plazme prema standardima EU i prerađivati u sve tipove derivata - kaže vlasnik Marchiotti, koji bi preradu privremeno organizirao u pogonima Grifolsa, a pod određenim uvjetima pokrenuo gradnju pogona za preradu u Hrvatskoj. - Količine plazme koje se danas mogu prikupiti dobrovoljnim davanjem krvi nisu dovoljne za profitabilnu proizvodnju; preduvjet za isplativost ulaganja u nove pogone je omogućavanje prikupljanja plazme direktno od davatelja, što se plaća, ali nije dozvoljeno u Hrvatskoj, kaže.

Direktora imenuju u četvrtak

U Ministarstvu gospodarstva najavili su da bi Vlada u četvrtak trebala imenovati novog direktora Imunološkog. Ministar Vrdoljak izjavio je kako će nova uprava Imunološkog primati sve ponude zainteresiranih investitora koje sada pristižu na razne lokacije te da je njegov prijedlog pokretanje predstečajne nagodbe u Imunološkom i traženje strateškog partnera kroz taj model, s ozbirom na to da je kompanija gubitkom licenci izgubila 79 posto prihoda i neće moći servisirati troškove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:56