NATJEČAJ

NOVA VELIKA JAVNA NABAVA: MUP ZA 13 MILIJUNA KUNA KUPUJE DVIJE RASKOŠNE 'UTVRDE NA KOTAČIMA' Blindirane limuzine od 460 konja prevozit će VIP osobe

 

Najzaštićeniji hrvatski dužnosnici, kao i strani VIP dužnosnici u službenom posjetu Hrvatskoj u skorijoj budućnosti vozit će se u nekim od najskupljih i najsigurnijih limuzina.

Konkretnije, vozit će se u blindiranim limuzinama vrijednima 6,5 milijuna kuna svaka, nakon što je MUP na Narodnim novinama jučer objavio javni natječaj za dva vozila.

Traže dva osobna vozila visoke klase s balističkom opremom za koje će Ministarstvo platiti sveukupno 13 milijuna kuna s PDV-om, a kako doznajemo od stručnjaka iz autoindustrije, specifikacijama iz natječaja odgovaraju uglavnom tri tipa vozila.

To su Audi A8, Mercedes S klase ili BMW 7 koji će, prema zahtjevima naručitelja, morati biti opremljeni i vrlo sofisticiranom razinom zaštite.

Uključen i nosač strojnica

MERCEDES S600 Guard

Traži se tako da vozila imaju nosače strojnice, senzore za suzavac, specijalne pneumatike i naplatke koji omogućuju kretanje bez tlaka (jednostavnije rečeno, mogućnost da se vozilo kreće čak i ako mu “propucaju” gume), nosače zastavica u prednjim blatobranima, kao i balističku zaštitu minimalne razine VR9.

Ona zapravo podrazumijeva da blindirana limuzina može izdržati vrlo ozbiljne udarce poput metka iz M60, M14 ili FAL-FN vojne puške na udaljenosti od 10 metara ili, pak, metka iz M16 puške, 357 Magnuma, 44 Magnuma pa čak i 20-milimetarski fragmentacijski metak.

Dodatno zatim vozila moraju imati sustav za nužni izlaz te hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, a zahtjev iz natječaja jest i da limuzine imaju najmanje 460 konjskih snaga jer su ovako opremljena izrazito teška (preko tri tone) pa im je potreban i nešto jači motor kako bi se automobil mogao kretati.

Sudeći po specifikacijama, nova vozila bit će bolja, zaštićenija i skuplja čak i od famozne blindirane limuzine bivšeg premijera Ive Sanadera koji je za njezinu nabavu posegnuo u HDZ-ovu kasu.

Tko će ih koristiti

Bila je vrijedna 4,2 milijuna kuna, dakle 50 posto jeftinija od vozila koja se upravo naručuju, a radilo se o modelu BMW 7 High security otpornom na metke i udar granate.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poslali su svoje objašnjenje o tome za koga se konkretno nabavljaju ova vozila, ali stručnjak za sigurnost Vlatko Cvrtila navodi kako se vozila ovakve razine sigurnosti uglavnom nabavljaju za najvišu razinu dužnosnika, odnosno premijera i predsjednicu, kao i važne posjetitelje.

BMW 7 HIGH SECURITY

“Logično bi bilo da se vozila nabavljaju za predsjednika Vlade i predsjednicu države, a važno je napomenuti da takav tip vozila zahtijeva i dodatnu obuku za vozače jer ih doista ne može voziti svatko. Ne bih ulazio u specifikacije i komentirao jesu li zahtjevi previsoki, sasvim sigurno najviši dužnosnici zahtijevaju određenu razinu sigurnosti koja podrazumijeva blindirana vozila”, kaže Cvrtila podsjećajući kako je osim Ive Sanadera blindirano vozilo u vrijeme predsjedničkog mandata bio koristio i Stipe Mesić.

Posebni odjeli

Budući da je riječ o posebno opremljenim vozilima, brojne tvrtke danas imaju cijele odjele koji se bave takvim tipom zaštite vozila, poput recimo Mercedesa i njegova odjel S Guard.

Jedan od najboljih takvih Mercedesovih modela zove se Mercedes - Maybach S600 Guard te njegova neto verzija stoji 470 tisuća eura, a pruža najvišu, VR10 razinu zaštite.

Javnost je posljednji put takav tip vozila imala priliku vidjeti 2013. godine kad je autokuća Tomić, u povodu proslave hrvatskog ulaska u EU, posudila nekoliko blindiranih modela za prijevoz najviših dužnosnika.

Riječ je o jednom od najsigurnijih vozila na svijetu s motorima razine onih koji pokreću Rolls Royce.

AUDI A8 L SECURITY

'Sada imamo samo jedno takvo vozilo'

MUP limuzine nabavlja za potrebe štićenih osoba i stranih delegacija, a konkretna se nabava obavlja i u cilju priprema RH za predsjedanje Europskom unijom, kada se očekuje velik broj stranih delegacija, ističu u MUP-u

“MUP trenutno u vlasništvu ima jedno vozilo ovog tipa, a koriste se i slična vozila Ministarstva obrane. Napominjemo da postojeća vozila koja MUP koristi ne odgovaraju opisanim potrebama s obzirom na njihovu starost i dotrajalost”, tvrde.

Snaga vozila

minimalno: 476 KS

više od 476 KS 1 bod

više od 517 KS 5 bodova

više od 544 KS 10 bodova

Obavezna oprema (dio):

Automatski klima-uređaj s minimalno 3 zone

Multifunkcionalno zadnje desno sjedalo

Grijanje i ventiliranje vozila u mirovanju

Zatamnjena stražnja stakla

Dodatna baterija

Hladnjak u stražnjem sjedalu putničke kabine

Specijalna oprema

Balistička zaštita min. CEN 6/7 ili min. VR9

Sustav za samostalno gašenje požara vozila

Pneumatici i naplatci koji omogućavaju kretanje bez tlaka

Sustav za nužni izlaz iz vozila

Hidraulični pogon sigurnosnog stakla na svim vratima

Senzor za suzavac (automatsko prebacivanje na zatvoreni sustav zraka)

Sustav komprimiranog zraka u putničkom prostoru

Nosač strojnog naoružanja u kabini vozila

Prekidač za hitno otvaranje prtljažnika

Dodatno zaključavanje prtljažnika

Nosači diplomatskih zastavica

Svjetlosna oprema

Krovna plava lampa s nosačem za brzine veće od 180 km/h

Policijsko crveno i plavo svjetlo u prednjoj maski vozila

Boja

crna metalik

Obuka vozača

Ponuđač mora obaviti obuku

5 vozača po vozilu na istom ili sličnom vozilu uz izdavanje potvrde

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:23