AFERA CORE MEDIA

'NOVAC SAM PRIMALA NA RUKE' Ispitani posljednji svjedoci na suđenju Svilanu

Svilan će svoju obranu iznijeti 5. travnja
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Na suđenju bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu optuženom za primanje mita danas su ispitani posljednji svjedoci, među njima i organizator u Core Mediji Mario Cikač koji, suprotno vlasniku te producentske kuće Vladimiru Šelebaju , tvrdi da nije bio prisutan kad je Šelebaj Svilanu isplaćivao novac.

Cikač je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio i iskaz jednog od ključnih svjedoka optužbe Edvina Softića da je on u Core Mediji zaposlen na preporuku Svilana kojeg se tereti da je od 2004. do 2007. od Šelebaja primio više od 260 tisuća eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija te producentske kuće na Novoj TV.

Ustvrdivši kako njegov prijatelj Svilan nema veze s njegovim zapošljavanjem, svjedok je rekao da je u Core Mediji zaposlen na preporuku Ruže Novak, sestre HTV-ove novinarke Hloverke Novak Srzić.

Ispričao je također da je gotovina u producentsku kuću dolazila kroz pozajmice i da je novac u kuverte s imenima raspoređivao Tonči Mandić, no, tvrdi da ništa ne zna o gotovinskim isplatama Svilanu.

Posvjedočio je da je Svilana vidio nekoliko puta u sjedištu Core Medije, no objasnio je da je tamo dolazio zbog montaže jer je želio da sve bude "tip-top" tijekom snimanja.

Cikač, koji je jedan od osumnjičenih za izvlačenje novca iz Core Medije, zaključio je kako je svoj iskaz spreman potvrditi i na poligrafu.

Realizatorica s HRT-a Melita Palčić koja je 2004. i 2005. radila na emisiji "U sridu" rekla je da je po emisiji "na ruke" ili preko student servisa dobivala 500 kuna. Naknadu za tekući mjesec u kuverti davao joj je Šelebaj, a u jednom slučaju, kad je isplata kasnila, zamolila je Svilanovu suprugu Silvanu Mustapić da preuzme novac.

Sadašnja direktorica programa Nove TV Zrinka Jankov posvjedočila je da je Svilan kao direktor programa predlagao programsku shemu i sudjelovao u pregovorima o otkupu produkcije, ali da je konačnu odluku donosila uprava.

"On nije imao ovlasti preuzeti neku obvezu, konačnu odluku je donosila uprava", kazala je dodavši da se od odlaska Svilana s Nove TV nije promijenio sustav odlučivanja.

Slično je posvjedočila i urednica nabave stranog programa na Novoj TV Nina Mikola koja je kazala da urednik nabave stranog programa i direktor programa pregledavaju program i dogovaraju cijenu i komercijalne uvjete, a da konačnu odluku hoće li se nešto kupiti donosi uprava. Dodala je da je Svilan sudjelovao u pregovorima za domaći i strani program ali da nije mogao samostalno odlučivati o otkupu.

Svilan će svoju obranu iznijeti 5. travnja, kada se očekuju i završne riječi optužbe i obrane.

Presuda bi trebala biti objavljena 8. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:56