OD 1. SIJEČNJA OVRHE PROVODI FINA

Novac više nećete moći skriti, OIB odaje sve vaše račune

Neki bankari, koji usput ostaju i bez ovršnih naknada, sumnjaju da je Fina sposobna preuzeti taj posao
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Umjesto banaka koje su do sada provodile ovrhe nad računima građana uz pomoć javnih bilježnika i sudova, taj će posao od početka iduće godine obavljati Fina, ali s mnogo širim ovlastima. Zahvaljujući novom Zakonu o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima, moći će provesti ovrhu nad svim računima, uključujući i oročenu štednju građana.

Još u srpnju, kada je predstavljao nove zakonske izmjene, ministar financija Ivan Šuker rekao je da će time “situacija oko naplate, pravne sigurnosti građana i poduzeća biti na daleko većoj razini“. To se prije svega odnosi na poduzeća koja su, primjerice, “osnivala nove tvrtke s ciljem da nekoga prevare i ne plate svoje obveze državi”. Jednako tako, ni građani više neće moći imati novac u banci a da istodobno nekome duguju.

Sada se postavlja pitanje hoće li Fina tehnički biti u stanju provesti nove ovlasti. Pojedini bankari u to duboko sumnjaju i upozoravaju da će se stvoriti veliki nered, osobito oko pitanja redoslijeda naplate.

No, zagovornici ove promjene upozoravaju na Šukerove riječi da su se banke borile za zadržavanje ovog posla “do posljednje kapi krvi”, ističući da će to za njih značiti i određeni financijski gubitak na osnovi naknada.

Fina je uvela jedinstvenu bazu podataka sa svim računima tvrtki i građana u kojoj se mogu vidjeti i oročeni novac, kunski i devizni, kao i ugovori o stambenoj štednji. U tu bazu podataka Fina će ulaziti preko OIB-a, koji polako poprima svoju pravu svrhu. Zaprimat će i obrađivati potrebne isprave o ovrsi, obračunavati zatezne kamate, bankama davati nalog za plaćanja, a vodit će i očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje. Ako nisu navedeni računi nad kojima se ovrha provodi, u HUB-u pojašnjavaju da se onda ide redom u svim bankama, počevši od banke koja vodi najranije otvoreni račun.

- Novi zakon više ne razlikuje pojam ‘glavnog’ i ‘sekundarnih’ računa. Fina tako daje nalog bankama na način da se osnova za plaćanje izvršava na svim računima u pojedinoj banci bez obzira na to radi li se o kunskim ili deviznim sredstvima - kažu u HUB-u na čijem je čelu Zoran Bohaček. On je u više navrata ponovio da je bankama drago što će se riješiti tog posla, ali da nije bilo potrebno donositi novi zakon jer su se ovrhe koje će provoditi Fina mogle urediti postojećim Ovršnim zakonom.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:11