OGLASNICI PUNI KUNA

Novčanice od 200 kuna u oglasniku se prodaju po 500, a jednu kovanicu nude po sto puta višoj cijeni

A čujte, novčanice su ganc nove, za koliko bi ih trebao prodavati? Moram barem za kavu zaraditi, kaže jedan od preprodavača
 Tom Dubravec/Cropix

Nisu prošla ni dva dana kako je uveden euro, a kuna koja je otišla u povijest sada se na internetskim oglasnicima već prodaje po dvostruko većim cijenama.

Na Njuškalu se tako mogu pronaći oglasi u kojima se prodaju novčanice od primjerice 10, 20, 50 ili 100 kuna za puno veće nominalne vrijednosti.

U jednom oglasu stoji kako se novčanice od 10 kuna iz 1995. godine prodaju za 50 i 70 kuna. Novčanica od 20 kuna iz 2012. godine prodaje se po cijeni od 50 kuna, dok se novčanica od 200 kuna prodaje po cijeni od 500 kuna.

- A čujte, novčanice su ganc nove, za koliko bi ih trebao prodavati? Moram barem za kavu zaraditi u prodaji. Nisam numizmatičar, imam ih dosta pa sam odlučio prodavati, rekao je vlasnik jedne od spomenutih kovanica.

image
Duje Klaric/Cropix/Cropix

No, papirni novac nije jedini koji se od prvog siječnja započeo prodavati. Kovani novac također je preplavio Njuškalo.

Tako se primjerice kovanice od 1 kune prodaju za 1,5 eura (11,30 kn), 2 kune po cijeni od 3 eura (22,60 kn) I 5 kuna za cijenu od 4 eura (30,14 kn). Među oglasima se mogu pronaći I pomalo nevjerojatne cifre poput prodaje jedne kune za cijenu od 100 kuna.

Prisjetimo se kako smo pisali o prodaji prigodne kovanice od 25 kn s motivom Pelješkog mosta. Cijene tada su dostizale 900 kuna, a sada je došlo i do njihovog poskupljenja. Ove se prigodne kovanice najviše prodaju po cijenama od 500 do 800 kn, no ipak postoje I oglasi koji svoje kovanice od 25 kn prodaju po 1.000 kn.

Nešto starije prigodne kovanice, poput jedne kune s motivom Olimpijskih igara iz 1996. godine prodaju se po cijeni od 120 kuna. Za 70 kuna se prodaje kovanica od 50 lipa s motivom Europskog nogometnog prvenstva iz Engleske, iz 1996. godine.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Naš novac, bez obzira na to što im neku nominalnu vrijednost, ima i numizmatičku vrijednost. Od tih kovanica i novčanica neke zaista imaju veliku numizmatičku vrijednost kao primjerice one iz nešto rjeđih godina. Pri tome mislim na godine kada su kovanice kovane u manjim emisijama. Tada ih bilo manje i naravno da je cijena onda veća. Starije novčanice, osobito ako su dobro očuvane, primjerice one iz 1993. godine mogu imati veliku numizmatičku vrijednost, rekao je za Jutarnji list numizmatičar Zlatko Viščević.

Cijena novčanica koja se prodaje u krugovima numizmatičara ovisi o njihovom stanju. Ukoliko je novčanica bila u opticaju te ima tragove korištenja, njezina će vrijednost biti smanjena.

- Koliko netko stavlja cijene i koliko je to objektivno, o tome bi se dalo raspravljati. Ali dosta ljudi koristi ovu priliku kada kune odlaze I odmah misle da će to numizmatičari platiti za visoku vrijednost, zaključio je Zlatko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2023 06:46