STROŽA KONTROLA

Nove mjere su od ponoći stupile na snagu, Stožer je tek poslijepodne objavio odluku o njima

Za razliku od dosadašnjih odluka, koje je donosio Stožer, ovo su prve odluke koje moraju biti obrazložene

Krunoslav Capak i Davor Božinović

 Davor Pongracic/Cropix

Od danas sva javna okupljanja i događanja na otvorenom zabranjena su za više od 50 osoba, dok je uz covid potvrdu dozvoljeno, uz prethodnu suglasnost lokalnih stožera okupljanje s do 200 osoba.

U zatvorenom, bez potvrde smije se okupiti najviše 25, odnosno 100 uz covid potvrde. Ograničenja koja stupaju na snagu tiču se i privatnih okupljanja, tako da bez covid potvrde smije biti najviše 20, a uz potvrdu 50 osoba, s tim da su od ove odluke izuzete svadbene svečanosti.

Najavljena je stroža kontrola ugostiteljskih objekata, a od poslodavaca se traži, koliko je moguće da organiziraju rad od kuće. Također, ograničava se broj gledatelja na sportskim događanjima, konkretno, na tribinama u zatvorenom popunjenost može biti 20 posto, a na otvorenom 40 posto.

Više će se kontrolirati ograničenja broja gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1.5 metara i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija, dok je upotreba maski bez obzira na posjedovanje covid-potvrda na vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Dosad je to bila samo preporuka. No, u kinu se neće ograničiti hrana i piće, dakle, dok se sjedi bit će dozvoljeno skinuti masku.

No, unatoč mjerama, koje su predstavljene još u petak, a potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, najavio je da stupaju na snagu u ponedjeljak, odnosno danas, iste do ponedjeljka poslijepodne nisu objavljene na stranicama informiranja javnosti; HZJZ-u, koronavirus.hr niti na stranici Nacionalnog stožera civilne zaštite. Odluka s obrazloženjem objavljena je tek nakon 15 sati.

Za razliku od dosadašnjih odluka, koje je donosio Stožer, ovo su prve odluke koje su morale biti obrazložene. Naime, riječ je o odluci Ustavnog suda od 21. prosinca.

- Naložili smo da Stožer ubuduće mora obrazložiti svaku odluku tako da javnost i adresati znaju zašto se neka odluka donosi te objasniti ustavno načelo razmjernosti - kazao je tada predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:00