DRAMA NAKON NAPADA NA BARCELONU

NOVE MUKE S MATURALNIM PUTOVANJIMA U ŠPANJOLSKU, UČENICI I RODITELJI ŠOKIRANI 'Agencija nam je odgodila ekskurziju a da nas nije ni pitala!'

Ilustracija/Maturalno putovanje u Španjolsku
 CROPIX

Muke s maturalnim putovanjima u Španjolsku, čini se, ne jenjavaju. Tako su učenici Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu htjeli putovati na ekskurziju idući tjedan, kako je bilo planirano, no agencija im je samoinicijativno odredila da moraju putovati u listopadu.

Tako barem tvrde roditelji učenika, koji kažu kako su odlučili da ne žele mijenjati otprije utvrđeni datum i bili su spremni da im djeca za nekoliko dana otputuju. No, iznenadilo ih je kad su saznali da to ipak nije moguće.

- Na sastanku s predstavnikom agencije Spektar putovanja, s kojom smo sklopili ugovor, saznali smo da su oni samoinicijativno pomaknuli termin i da djeca putuju u listopadu. Nisu nam to ponudili niti su nas obavijestili pismenim putem, već su nam samo rekli da, ako to ne prihvatimo, ne možemo dobiti povrat novca - kaže Sanja Horvatin, čije dijete pohađa tu školu.

Većina roditelja ne želi da im djeca izostaju s nastave u tom terminu, jer ne znaju kada će i kako propušteni satovi biti nadoknađeni. Putovanje su, dodaje, platili 3850 kuna, a na to su zbog još jednog izleta dodali 75 kuna. Nije to mali novac bez kojeg bi mogli ostati.

- Procijenili smo da nam djeca nisu sigurnosno ugrožena i želimo da otputuju. No, rečeno nam je kako agencija ima čarter-let tek u listopadu i da moramo biti sretni što nam omogućavaju da djeca ipak odu na maturalac. Svi znamo da se ugovori ne smiju mijenjati jednostrano, no nitko od nas ne želi svojim inatom spriječiti dijete da otputuje, pa zato ništa pravno nećemo poduzimati - dodaje Horvatin.

Iz prozvane agencije kažu kako nikoga nisu natjerali da otputuje u nekom terminu. Vlasnik Goran Vukov Colić kaže kako je ova situacija, u kojoj su se oni vodili isključivo naputkom ministrice, vrlo ružna i izvukla je najgore iz ljudi.

- Neki roditelji razumiju situaciju, a drugima je ovo prilika da nam prijete tužbom, traže povrat novca, pozivaju se na zakone koji uopće ne vrijede u ovim okolnostima... Svašta se krije iza toga. Agencija će imati dodatne troškove, morat ćemo puno toga platiti, ali ne kukamo o tome na sav glas. No, reći da štedimo na čarterima ili nekog tjeramo da putuje u određenom terminu nije istina - kaže Vukov Colić.

Nije to jedina optužba koja se može čuti. Učenici zagrebačke Treće gimnazije kažu da im je rečeno kako mogu birati: ili putuju 28. kolovoza, kako je planirano, ili ne putuju. Povrata novca nema. To je uznemirilo roditelje, koji su putovanje platili pet tisuća kuna. Oni će se sutra sastati kako bi odlučili puštaju li djecu na put ili ne.

- Iskreno, ja bih jako rado išla na ekskurziju. No, voljela bih da postoji mogućnost odgode. Ne vidim što bi bilo loše u tome da nam omoguće da idemo početkom listopada. Vrijeme je i tada lijepo, toplo je, a sigurnosni rizik je manji. No, nisu nam dali tu mogućnost i čini mi se da to stvarno nije u redu - kaže nam jedna maturantica, koja bi trebala putovati u Španjolsku.

No, u agenciji Speranza ništa nismo uspjeli doznati o uvjetima koje su dali učenicima. Unatoč više pokušaja uspostavljanja kontakta, direktor agencije Saša Blažeković jučer nam se nije javio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 22:00