POD ISTRAGOM USKOK-a

NOVE OPTUŽBE PROTIV ŽUPANICE MERZEL Za Božić na parfeme potrošila 30.000 kuna

Zagreb, 050214.U prostorijama SDP-a na Iblerovom trgu odrzava se sastanak predsjednistva SDP-a.Na fotografiji: Ivana Lovric Merzel, sisacka zupanica dolazi na sastanak.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjević / CROPIX

Sisak iščekuje što će uslijediti u vezi s istragom USKOK-a protiv županice Marine Lovrić Merzel, a mi smo doznali nove primjere kako je izvlačila novac iz županijskoga proračuna, i to sve za privatne potrebe. Županica je za Božić u sisačkoj parfumeriji Müller, a istražitelji USKOK-a o tome imaju kompletnu dokumentaciju, kupila parfema i drugih skupih poklona za najmanje 30.000 kuna. Osoba koja nam je potvrdila cijelu priču izjavila je kako nije bilo parfema jeftinijeg od 500-600 kuna. Skupe darove vlastitom je karticom platila jedna službenica Županije, a Županija joj je refundirala sve troškove. Uz to, na svjetlo dana izlaze svi čudni detalji kupnje objekta autosalona Popec za potrebe Županijskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Kao što smo već pisali, taj preskupi objekt, koji mnogi zovu sisačkom Planinskom, zbog slične prakse višestrukog precjenjivanja vrijednosti objekta, koji nema ni kanalizaciju, nego septičku jamu, Županija je platila nešto manje od deset milijuna kuna te još nekoliko milijuna za preuređenje i opremanje. Slični objekti u Sisku godinama se neuspješno prodaju za tri puta manje iznose. Slučaj Popec navodno je nova velika istraga koju će USKOK ovih dana otvoriti protiv županice.

Prijava USKOK-a protiv sisačko-moslavačke županice i bivšeg ravnatelja Podružnice Uprave Hrvatskih šuma Sisak, Zvonka Rožića, tema je dana u Sisku. Željko Krapljan, kandidat za predsjednika HDZ-a grada Siska i bivši županijski vijećnik, rekao je u utorak da je županica zbog tih teških optužbi morala podnijeti ostavku.

- Odgovarat će ona i za Ceste Sisak, i za slučaj Hitne medicinske pomoći, i za druge brojne primjere trošenje novca poreznih obveznika. Njezina kaznena odgovornost sigurno će biti utvrđena, a pitanje je kada će doći na red njezina politička odgovornost, do kada će imati zaštitu vrha SDP-a - rekao je Krapljan. Dodao je kako ga čudi što su policija, DORH i USKOK ostavili tako mnogo vremena županici da se pripremi na obranu, da frizira dokumente, da pripremi svjedoke.

Kao da se ništa oko nje ne događa, dotjerana, pažljivo počešljana i našminkana, Marina Lovrić Merzel u utorak ujutro, nešto prije osam sati, izašla je iz svoje obiteljske kuće na sisačkom Zelenom brijegu, u Ulici Drage Radovića, sjela u službenu županijsku Škodu Octaviju i krenula na posao. Zaustavila se pred brojnim novinarima, koji su od ranih jutarnjih sati čekali pred njezinom kućom moguće scene dolaska policije i njezina uhićenja, te spremno dala izjavu. - Zašto bi me privodili, zašto bi me hapsili, nema razloga za to, iako bi neki jako željeli da me se uhiti.

Ako me nadležne institucije sustava pozovu na razgovor, ja ću se odazvati, ničim neću ometati ili opstruirati istragu. Za sve optužbe imam argumentirane, jake odgovore, dokazat ću da su lažne te monstruozne optužbe protiv mene - rekla je županica. Dodala je kako je teško izdržati pritisak, da nije lako ni njoj ni članovima njezine obitelji, ali da će dokazati da su sve optužbe protiv nje lažne. Upitana je li moralno da troškove proslave njezinih rođendana ili svatova plaćaju porezni obveznici, odgovorila je da je to jako tendenciozno pitanje, jer podrazumijeva njezinu krivnju. - A ja nisam kriva i to ću dokazati. Bilo bi pravdenije da pitate je li moralno kada netko izmišlja tako monstruozne optužbe i laži - izjavila je županica.

Zvonko Rožić (61), inženjer šumarstva iz Lekenika, bio je do prije godinu dana ravnatelj Podružnice Uprave Hrvatskih šuma Sisak. Njega USKOK kao drugookrivljenog tereti da je 2009. naložio djelatnicima Hrvatskih šuma da obave pojedine poslove na njezinoj svadbenoj svečanosti koja je održana u lovačkoj kući u šumi Brezovica te time troškove u iznosu od najmanje 9600 kuna knjižio na teret Hrvatskih šuma, umjesto da ih naplati prvookrivljenoj Marini Lovrić Merzel. Otkrio je da ga je dvoje istražitelja USKOK-a o tome slučaju ispitalo 25. veljače.

Dodao je kako je točno da je pet ili šest djelatnika Hrvatskih šuma dobilo od njega nalog da budu u objektu lovačke kuće u vrijeme održavanja svatova županice Marine Lovrić Merzel.

- Djelatnici su tamo bili jer je riječ o našem objektu i trebalo je dežurati da sve bude u redu. Nismo kuhali za svatove, ni posluživali hranu jer je cijeli catering davao restoran Coctail iz Siska. Moja je greška što sam pri obračunu plaća zaboravio prekovremene sate tih ljudi naplatiti od županice pa je to palo na teret Hrvatskih šuma. Nije bilo namjere da bilo kome pogodujem, niti je to županica od mene tražila. Svi su računi za korištenje lovačke kuće plaćeni, a ja nisam provjeravao niti znam tko ih je platio - rekao je Rožić ne vjerujući što mu se događa, da sada, pri kraju radnog vijeka, bude pribijen na stup srama kao drugookrivljeni u aferi s kojom nema nikakve veze.

Jasmina Jovev, bivša šefica kabineta županice Marine Lovrić Merzel, koja je prije malo više od mjesec dana, pokrenula cijelu aferu Merzel, rekla je kako je zadovoljna što je USKOK-ovim rješenjem o pokretanju istrage protiv županice dočekala da se slučaj napokon počne raspetljavati.

- Uskoro će, vjerujem, doći na red druge, mnogo veće i vrednije stvari koje sam prijavila i za koje sam istražiteljima dala dio dokaza - rekla je Jasmina Jovev.

Kuhale smo gulaš za županičnu svadbu

Od jedne djelatnice Hrvatskih šuma, koja je povremeno radila u restoranu lovačke kuće u šumi Brezovica, doznali smo da su sastanci s objedom u prostoru lovačke kuće, kojima je naručitelj bila Županija, bili relativno česti. - Ispočetka smo posluživali samo suhu hranu, nareske, a kasnije su se prohtjevi povećavali. Pekli smo meso, odojke, janjetinu, priređivali roštilj ili kuhali gulaš, sve prema željama. Mi nismo pisali račune niti smo znali da li se plaćaju ili tko ih plaća - rekla je naša sugornica. Ustvrdila je kako je radila i u županičinim svatovima.

- Mi smo dobile nalog da budemo tamo, iako svatovi nisu koristili prostor objekta, nego samo trijem i travnatu površinu, gdje je bio postavljen velik šator. Nismo imali doticaj s gostima, tek sam kasnije, iz novina, vidjela da su tamo bili Mesić, Milanović, Linić. Sjećam se jedino da smo za svatove kuhali gulaš, jer imamo dobar kotao, dobrog majstora za gulaš, a meso je, koliko se sjećam, donijela županica - rekla nam je djelatnica Hrvatskih šuma koja nas je zamolila da ostane anonimna, jer, kako je rekla, nikad se ne zna tko će u ovom ratu pobijediti.

Fotoekskluziv Jutarnjeg: Pogledajte tko je sve bio na svadbi moćne županice

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:00